Zdravlje

Mladić zaražen koronom loše reagirao na respirator, a onda su ga ljekari priključili na vještačka pluća…

Pacijent ima 31 godinu i nije vakcinisan.

Pozitivan je 28 dana, a u ovoj ustanovi je dvanaest. Respirator više nije mogao da mu pomogne, zato su ljekari odlučili da ga priključe na takozvana vještačka pluća

U Kliničko bolničkom centru “Bežanijska kosa” stavljen je prvi kovid pozitivni pacijent na aparat koji mijenja pluća. To je bila jedina opcija, jer pacijent više nije reagovao ni na jedan vid liječenja.

Pacijent ima 31 godinu i nije vakcinisan. Pozitivan je 28 dana, a u ovoj ustanovi je dvanaest. Respirator više nije mogao da mu pomogne, zato su ljekari odlučili da ga priključe na takozvana vještačka pluća.

Doktorka Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa”, kaže za RTS da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

– Prije nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mjere liječenja, da nađemo neko rješenje jer je išao negativan slijed događaja, loša reakcija na respirator – rekla je doktorka Zdravković.

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da mijenja pluća dok se ona sama ne zaliječe, jer je, kako kaže, kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida, veoma bitno naći novi vid ventilacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh