Zdravlje

Temperatura, bol u mišićima i dijareja – Mislite da imate kovid ili grip, a onda se desi ovo: Oboljeli ste od…

Trineloza je oboljenje koje se javlja svake godine u Srbiji, ali na sreću je manje zastupljeno, a najugroženija područja su uz rijeku Dunav.

Hitna pomoć - Ilustracija / Srbijadanas.com

Obično se javlja krajem i početkom godine, nakon svinjokolja, a simptomi koji je prate mogu čak i ljekare da zbune, jer su veoma slični simptomima gripa i korone.

U Zavodu za javno zdravlje u Subotici kažu da su trinelozom najčešće zahvaćeni Zapadnobački i Južnobački okrug, prije svega Srem. Razlog tome su divlje svinje, koje su najčešći rezervoar oboljenja trihineloza.

Ne samo da se divlje svinje inficiraju pacovom, već se inficiraju i pacovi. Kada pacov koji je zaražen, migracijom dođe na teritoriju opština ili okruga gdje biležimo oboljenje, domaća svinja, posebno krmača tokom graviditeta mijenja navike u ishranu, i može da pojede sitnog glodara, tako i pacova – objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Prema njegovim riječima, domaćini ne razmišljaju o ovom oboljenju, jer ne miješaju meso svoje svinje sa mesom divlje svinje, i ne pomišljaju da je i svinja inficirana trihinelom.

Ali, ukoliko se meso ne odnese na pregled kod veterinara, nastaje problem.

Prevencija je veoma jednostavna. Dovoljno je da svaki put, kada je svinjokolj, dio mesa, najaktivniji dio muskulature uz dijafragmu, odnesu na pregled. Ako nema larvi trihinele meso je ispravno – kaže dr Bohucki.

U suprotnom dolazi do oboljenja, a ono nije bezazleno. Kada neko pojede meso u kome su larve trihinele, nakon nekoliko dana nastaje dijareja.

Ovo uopšte nije specifično, jer je dijareja nešto što tokom godine većina građana ima. I dijareja prođe, ali nakon dvije nedjelje, larve prodiru u krvotok, a potom u cjelokupnu muskulaturu. U zavisnosti od toga koliko je mesa pojedeno klinička slika varira. Može da bude veoma blaga, a može da bude teška i ekstremno teška i da osoba završi u bolnici. Ukoliko nema tešku kliničku sliku, pacijent se žali na povišenu temperaturu i na bolove u mišićima. Po pravilu, pošto znamo kada se radi svinjokolj, meso koje nije obrađeno, kobasice, šunka i drugo, konzumiramo u januaru i februaru. To je inače period kada imamo niz kapljičnih infekcija, grip, a sada i kovid – 19. Oboljenje je rijetko i ljekar neće ni pomisliti na trihinelozu, jer samo na osnovu kliničke slike ne možemo da znamo o kojem je obljenju riječ – objašnjava epidemiolog.

Tek ako neko ima tešku kliničku sliku i završi u bolnici, po pravilu, na kardiologiji, jer pacijent dobije srčane aritmije.

Kada se uradi šira dijagnostika otkrije se slučaj trihineloze i onda epidemiolozi rade ispitivanja, od toga šta i ko je konzumirao meso. Najveći problem je ako neko proizvode infestirane larvom trihinele pušta u prodaju. Tu mislim, prije svega, na privatnike. Drugi momenat, bitan, je da ponekad meso divlje svinje neko miješa sa mesom domaće svinje da bi imao veću količinu proizvoda. Može nastati ogromno oboljenje i ranije je bilo i sa par stotina oboljelih u Sremu.

Najvažnije je da se misli o svemu ovome, oboljenje je realno i prisutno – zaključuje dr Nebojša Bohucki, piše “Pink“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh