Svijet

Oglasio se Zelenski o ruskoj ofanzivi na Harkov

Volodimir Zelenski - agencije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija pokrenula novu ofanzivu u Harkovskoj oblasti.

“Rusija je pokrenula novi talas ofanzivnih akcija u smjeru Harkova. Naši branitelji dočekali su ih s kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom”, rekao je Zelenski na pres konferenciji u Kijevu, dodajući da bi Rusi mogli poslati još snaga koje bi pružile podršku prodoru na sjeveroistoku, prenosi Index.

Ukrajinski izvori objavili su, kako tvrde, snimke ruskih vozila koja su učestvovala u napadu. Kamere bespilotnih letjelica prikazuju uništavanje ruskih kamiona i oklopnjaka u regiji Harkov.

Regionalni čelnik Harkova Oleh Sinehubov rekao je da su ruske grupe pokušale prodrijeti preko granice, dodajući da “nije izgubljen niti jedan metar teritorije”.

Ali visoki ukrajinski vojni izvor, koji je odbio biti imenovan, nakon toga je potvrdio da su se ruske snage probile jedan kilometar u Ukrajinu i da namjeravaju potisnuti ukrajinske oružane snage čak 10 kilometara unutar Ukrajine.

Lokalni funkcioner grada Vovčanska u blizini granice rekao je da je grad bio pod teškim napadima jutros od ranih sati i da su civili evakuisani.

Već neko vrijeme se nagađa da ruske snage pripremaju ljetnu ofanzivu u Ukrajini u nadolazećim sedmicama, čiji cilj bi mogao biti zauzimanje Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini u kojem i dalje živi više od milion ljudi. Ali, ukrajinski oficiri tvrde da Rusija nema resurse za to, pišu Nezavisne.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh