Zdravlje

KONZUMIRANJE VODE IZ BOCE MOŽE BITI OPASNO PO ZDRAVLJE! OVO JE RJEŠENJE

Dr. Saurab Seti nikada ne pije vodu iz plastičnih boca i preporučuje drugima da usvoje tu praksu.

Flaširana voda - Blogspot.com

Ističe da plastične flaše sadrže previše toksičnih nanoplastika koje ostaju u tijelu i povezane su s rakom i neplodnošću.

Poziva se na istraživanje koje je ove godine pokazalo da prosječna boca vode koja se prodaje u SAD sadrži 240.000 takvih čestica.

Prestanite da koristite plastične boce za vodu. U njima se nalaze čestice koje mogu prodrijeti u ljudske ćelije, ući u krvotok i glavne organe – rekao je u videu objavljenom na TikToku.

On potiče ljude da koriste višekratne flaše od nehrđajućeg čelika. Također upozorava da je pijenje iz plastičnih boca posebno štetno tokom vrućih dana.

Toplota će povećati oslobađanje mikroplastike u vašu bocu s vodom – tvrdi

Video je privukao više od pola miliona pregleda. Što se tiče boca za vodu, smatra se da se sitni komadi plastike mogu naći u proizvodima kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje, zbog čega su zabrinutosti oko sitne plastike pojačane posljednjih godina.

Neka istraživanja su pokazala da izlaganje sitnim česticama može uzrokovati smrt ćelija, oksidacijski stres, oštećenje DNK i poticanje upalnih reakcija. Međutim, učinci na ljude su bazirani na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez direktnih dokaza, prenosi Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh