Zdravlje

Ove dvije stvari su su presudne u zaštiti od korone: Evo u kojim namirnicama ih ima, uzmite ih i zaštitite se

Imunitet je sposobnost našeg organizma da se odupre i odbrani od virusa.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Najefikasnija priprema tijela za borbu protiv infekcija i bolesti je uravnotežena ishrana koja se sastoji od niza vitamina i minerala, u kombinaciji sa faktorima zdravog načina života, kao što su adekvatno spavanje, vježbanje i izbjegavanje stresnih situacija.

Imunitet je sposobnost našeg organizma da se odupre i odbrani od virusa, bakterija, gljivica, toksina, jednom riječju bolesti. Imunitet može biti urođeni (on se naslijeđuje) i stečeni, koji zavisi od načina života i raznih okolnosti koje nas okružuju.

Kako pravilnom ishranom ojačati imunitet? Za održavanje zdravog i jakog imunološkog sistema ključna je svježa, zdrava hrana. Jedite mnogo voća i povrća, nemasne proteine, integralne žitarice i pijte mnogo vode.

Probiotička hrana sadrži žive korisne bakterije, a prebiotička sadrži vlakna i oligosaharide koji hrane i održavaju zdrave kolonije tih bakterija.

Probiotička hrana: kefir, jogurt sa živim aktivnim kulturama, fermentisano povrće, kiseli kupus, kombuha čaj.

Opšte pravilo je da jedete razno voće, povrće, pasulj i cijela zrna za prehrambene probiotike.

Vitamin C obezbjeđuje normalni metabolizam i stvaranje energije, normalnu funkciju imunog sistema, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i ima antioksidativno djelovanje. Vitamin C je jedan od najvažnijih stimulatora imuniteta tako što djeluje na neutrofile koji su prvi u odbrani od virusa.

Namirnice bogate vitaminom C su agrumi, paprika (pogotovo zelena paprika), jagode, prokelj, dinja. Poznat kao vitamin sunčevog zračenja, jedan je od najvažnijih i najmoćnijih hranljivih materija za podršku imunološkom sistemu.

Najveći izvor vitamina D je sunčeva svjetlost i to UVB zračenje talasne dužine od 290-320nm. Tako proizveden vitamin D se zadržava u organizmu barem dva puta duže od onog unesenog oralno. Prirodni zvori vitamina D su ulje jetre bakalara, riba (sardela, losos, tuna, bakalar, haringa), goveđa jetra, maslac, žumance, žitarice, sirevi, pečurke, mlijeko i mliječni proivodi. Plava riba sadrži veće količine vitamina D.

Cink

To je oligomineral koji podstiče neutrofile i NK ćelije koje se bore protiv virusnih infekcija. Ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, može pomoći da se smanji učestalost infekcija, kao i njihovo trajanje. Nedostatak cinka dovodi do zakasnelog razvoja, smanjenog apeptita, sporog zarastanja rana, sklonosti infekcijama. Prirodni izvori cinka su: crveno meso, žitarice, spanać, sjeme bundeve, pivski kvasac. Cink se iz hrane usvoji samo 10% pa se mogu razmotriti suplementi ukoliko je postojala sklonost ka infekcijama.

Selen

Ovo je ključni hranjivi sastojak za imunološku funkciju, a takođe je antioksidans koji pomaže da se pojača odbrana tijela protiv bakterija, virusa i ćelija raka. To može naročito pomoći u zaštiti od određenih sojeva virusa gripa. Namirnice koje u sebi imaju selen su: brazilski orasi – jedan od najboljih izvora selena. Preporučuje se porcija brazilskog oraha (jedna šaka) samo nekoliko puta nedeljno kako bi izbjegli predoziranje selenom. Izvori selena su i riba i morski plodovi (tuna, sardine, ostrige, školjke, morska ploda, škampi, losos i rakovi), nemasna svinjetina, govedina, ćuretina i piletina.

*Osobe koje zbog zdravstvenih problema ne mogu konzumirati meso, treba da se pridržavaju ljekarske preporuke.

Med i propolis

Med i propolis imaju protivupalno djelovanje kod infekcija gornjih disajnih puteva. Pored toga, med može zaštititi vaš imunološki sistem i pojačati imunološki odgovor, prenosi “Republika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh