Hrana i piće

Koliko dugo piletina smije da stoji u frižideru, a koliko u zamrzivaču?

Piletina se smatra osnovnim mesom u mnogim domaćinstvima.

Piletina - Nezavisne.com

Međutim, ovaj zdrav i ukusan izvor proteina ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato je da piletinu pravilno pripremite, skladištite i kuhate.

Čuvanje piletine u frižideru je zgodno, ali mnogi ljudi se mogu zapitati koliko dugo mogu bezbjedno da čuvaju piletinu i na ovom mjestu. Kuhana i sirova piletina može se čuvati od nekoliko dana do godinu dana. Količina vremena koje traje može da varira u zavisnosti od toga da li je zamrznuta ili u frižideru.

Koliko dugo piletina traje u frižideru?

Sirova piletina se može držati u frižideru otprilike 1-2 dana. Isto važi i za sirovu ćuretinu i drugu živinu. U međuvremenu, kuvana piletina može da izdrži u frižideru otprilike 3-4 dana. Čuvanje piletine u frižideru pomaže u usporavanju rasta bakterija, jer bakterije imaju tendenciju da rastu sporije na temperaturama ispod 4°C.

Piletinu treba čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi, u slučaju da treba da čuvate piletinu duže od nekoliko dana, najbolje je da je čuvate u zamrzivaču.

Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do devet mjeseci, dok se cijelo pile može zamrznuti do 1 godine. Kuvana piletina može da se čuva u zamrzivaču 2-6 mjeseci, piše Healthline.

Kako znati da li se piletina pokvarila?

Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji šansa da se pokvarila.

Važno je da se obrati pažnja na promjene boje. Sirova i kuhana piletina koja počinje da dobija sivo-zelenu boju se pokvarila.

Tačke sive do zelene plijesni ukazuju na rast bakterija. Takođe možete da obratite i pažnju na teksturu, piletina koja ima ljigavu teksturu se pokvarila.

Ispiranje piletine neće uništiti bakterije. Umjesto toga, to može proširiti bakterije sa živine na drugu hranu, pribor i površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju, pišu Magazin Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh