Zdravlje

Topla voda, par sastojaka i problemi sa ŠTITNOM ŽLIJEZDOM nestaju odmah

Štitna žlijezda je jedna od najvažnijih endokrinih žlijezda u ljudskom organizmu i njeno zdravlje vrlo je bitno za pravilno funkcionisanje metaboličkih funkcija u tijelu i za zdravlje cijelog tela uopšte.

Štitna žlijezda - Atma.hr

Problemi

Najčešći problem je hipotireoza ili stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Simptomi se manifestiraju u obliku pospanosti, umora, opstipacije i debljanja.

Osim hipotireoze, pojavljuje se i hipertireoza, stanje povećane aktivnosti štitinjače čija je posljedica prekomjerno izlučivanje njenog hormona. Najčešći simptomi hipertireoze su slabost, umor, nepravilan rad srca, proliv, gubitak kose i gubitak tjelesne težine.

Kako će prirodni napitak pomoći u boljem radu štitnjače?

Za bolji rad štitnjače isprobajte ovaj jednostavan i zdrav napitak. Brusnice su prirodni izvor joda, koji je vrlo važan za pravilan rad štitnjače. Vitamin C i antioksidansi iz soka od naranče i limuna održavaju štitnjaču zdravom. Đumbir sadrži magnezijum koji takođe pomaže u kontroli funkcije štitnjače, a cimet smanjuje upalu i smanjuje opasnost od hipotireoze, piše “Espreso“.

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 200 ml soka od brusnice
  • ¼ kašike đumbira u prahu
  • ½ kašike cimeta
  • ¼ kašike muškatnog oraščića
  • 1 kašike iscijeđenog soka od naranđže
  • 1 kašike iscijeđenog soka od limuna

Priprema

Zagrijte vodu, dodajte sok od brusnice i začine pa kuhajte 20 minuta. Maknite sa vatre, ohladite i dodajte sok od narandže i limuna. Popijte u jednom danu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh