Moda i ljepota

Namirnice bogate kolagenom koje vraćaju sjaj i elastičnost vašem tenu

Kolagen je veoma bitan za blistavu kožu, sjajnu kosu i jake nokte.

Žensko lice - Twitter

Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena koji je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva. Međutim, s vremenom se postupno smanjuje kapacitet njegove obnove radi procesa starenja, trajnih preopterećenja organizma ili autoimunih bolesti.

U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, no s godinama postaje sve izraženiji te se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 posto kolagena godišnje. No, nedostatak kolagena možete nadoknaditi i pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima.

Šta je kolagen?

Kolagen je bjelančevina koja je u osnovi gradtelj vaše kože. To je ujedno i glavni razlog zašto je i jedna od najučinkovitijih “anti-aging” tvari koje možete pružiti svom tijelu i tako vratiti mladolik izgled. Osobito u slučaju ako su vaše dvadesete već iza tebe, jer nakon dvadesete godine starosti vaše tijelo tvori sve manje kolagena, posebno u slučaju kada vam nedostaje osnovnih graditelja.

Znakovi tog opasnog pomanjkanja su:

duboke bore,
sve labavija koža,
podočnjaci,
izrazito obješeni obrazi,
podbradak itd.

Zato je važno odmah priskočiti na pomoć svom organizmu i pobrinuti se za maksimalno usporenje procesa starenja, te vraćanje mladolikog izgleda. U nastavku smo izdvojili nekoliko namirnica koje će vam u tome pomoći.

Nemasni proteini

Kolagen je najzastupljenija vrsta bjelančevina u tijelu, prvenstveno zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte, a kako bi osiguralo da ga uvijek ima dovoljno, tijelu su potrebni proteini iz hrane kao dijelovi za njegovu proizvodnju. Protein koji jedemo razgrađuje se u aminokiseline tokom probave, koje se zatim ponovno skupljaju u kolagen. Stoga, napunite svoj tanjir hranom bogatom proteinima s malo masti, kao što su pileća prsa ili puretina.

Grašak

Mali, ali vrlo moćan – to je opis zelenog graška. Samo jedna šoljica graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga ubaciti u salatu, dodati u supu ili pomiješati sa svježim začinskim biljem kako bi napravili pesto kojim možete preliti tjesteninu.

Mrkva

Mrkva je osim kolagena sjajan izvor i vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samostalno, u salati ili pomiješanu sa slanutkom (koji je još jedan dobar izvor proteina).

Supa od goveđih kostiju/koljenica

Za one koji nisu vegani, mesna supa jedan je od najboljih izvora kolagena, posebno supa od goveđih kostiju, koje su odličan izvor kolagena tipa I – one vrsta kolagena koja ima najvažniju ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju.

Lisnato povrće

Tamno lisnato povrće, uključujući špinat, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C te cink koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Sardine

Riblji se kolagen nalazi u kostima, koži i ljuskama ribe. Dakle, želite li iskoristiti sve dobrobiti ovih plodova mora, odaberite sitniju ribu koju ćete moći pojesti cijelu ili gotovo cijelu, kao što su srdele ili sardine, piše Ljepotaizdravlje.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh