Hrana i piće

Hit recept! Napravite domaće tulumbe i nestaće sa stola za 10 minuta

Uz malo truda i strpljenja uživajte u tradicionalnoj poslastici koja će osvojiti srca svih ljubitelja slastica.

Tulumbe - Neum-bih.com

Svježina i aroma tulumbi potiču iz jednostavnih, ali pažljivo odabranih sastojaka, koji se međusobno savršeno dopunjuju.

Sastojci:
500 ml vode
kašika šećera
kašika ulja
500 g oštrog brašna
pet jaja
malo soli
ulje

Za sirup:
500 ml vode
kilogram šećera
limun

Priprema:
Skuhati sirup od vode i šećera. Kad proključa, dodati limun isečen na tanke kolutove, smanjiti vatru, poklopiti i kuhati još pet-šest minuta.

Skloniti s vatre, ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da prenoći. Sutradan u šerpu sipati vodu, kašiku šećera i ulje, pa kuhati dok ne proključa. Zatim energično umešati brašno, pa skloniti s vatre i nastaviti mućenje mikserom, dok se ne dobije glatka i kompaktna smesa.

Mikserom umutiti jaja sa malo soli, pa postepeno dodavati testu i miksati. Kad se dobije gust krem, smjesu prebaciti u špric, pa istiskivati tulumbe i pržiti ih u vrelom ulju dok ne porumene.

Pržene tulumbe stavljati u dobro ohlađen sirup, pa ih staviti u frižider.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh