Hrana i piće

Volite jaja “na oko”? Evo zašto trebate dodati malo vode prilikom prženja

Kako bi spremili savršeno pržena jaja “na oko” može vam pomoći trik podijeljen na TikToku.

Jaje na oko - Net.hr

Prilikom spremanja jaja često se ispostavi da je bjelance sirovo, a kako bi se održala ravnoteža gdje je bjelance potpuno kuhano, a žumance tečno, prilikom spremanja jaja potrebno je dodati vodu, zbog čega će prženje više biti kao kuhanje na pari.

Kako spremiti jaja “na oko” – zagrijte tavu, ulijte malo ulja i pržite jaja nekoliko sekundi i čim bjelance počne da “gubi” providnost, dodajte vodu. Nastavite da kuhate jaja ispod poklopca.

Uzevši u obzir da će voda u kombinaciji s uljem izazvati prskanje, tavu obavezno prekrijte poklopcem. Poklopac vam istovremeno može poslužiti da naspete vodu kao što je prikazano na snimku s TikToka.

Alternativno, možete zagrijati tavu, a zatim sipati tanak sloj vode na dno tako da prekrije tavu. Kada voda proključa, razbijte jaja da se žumance ne bi raširilo, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dvije minute. prneosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh