Hrana i piće

Pikantna piletina

Sjajan, ukusan i brzi ručak za ljubitelje ljutog

Sastojci:

• 1 kg piletine (batak i krilca)

• 750 ml kiselog mlijeka

• 3 kašičice mljevene ljute paprike

• 400 g brašna

• 200 g pelata paradajza

• 20 g meda

• 20 ml jabučnog octa

• kašičica ljute, mljevene čili papričice

• ulje

• so i biber

Priprema:

Pileće batake i krilca posolimo, u zdjelu ulijemo kiselo mlijeko i dodamo mljevenu papriku. Dodamo piletinu i stavimo u hladnjak da se marinira 2-3 sata. Petnaestak minuta prije kraja mariniranja, u tavu, na kašiku ulja, dodamo pelat, med i chilli papričicu, ulijemo ocat, pelat usitnimo i dalje kuhamo. Nakon 10-ak minuta, umak začinimo solju i biberom.

U posudu stavimo brašno, komade piletine ocijedimo od marinade, uvaljamo ih u brašno i stavimo ih na stranu. U lonac s dubokim vrućim uljem prvo stavimo batake i pržimo ih 10-ak minuta. Izvadimo ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće, a tako uradimo i sa krilcima. Prženu piletinu stavimo u slatko-kiseli umak i složimo na tanjir,piše hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh