Hrana i piće

SAVRŠENO KREMAST PIRE KROMPIR POSTIŽE SE POMOĆU 1 TRIKA: Nema šanse da ne uspije

Pire krompir je jedan od najčešćih priloga na našoj trpezi, a pored odličnog ukusa dodatni plus mu je i jednostavnost pripreme. Ipak, većini se baš u toku pravljena potkradu greške koje vode ka lošem ili u najmanju ruku nedovoljno ukusnom pire krompiru.

Uz nekoliko trikova i savjeta i vaš pire krompir će biti najkremastiji, najnježniji, pjenast sa puno ukusa.

Pogrešan izbor krompira je najčešća greška

Za pripremu pire krompira uvijek izaberite one sa visokim procentom skroba, tzv. brašnaste krompire koji su savršeni za gnječenje. Krompiri ove sorte imaju prirodan ukus i kremastu, gustu konzistenciju.

Stavljate krompir u vruću vodu

Ovo je takođe jedna od glavnih grešaka. Prilikom pripreme, krompir prelijte hladnom vodom, dodajte so, a zatim ga stavite da se kuvha. Potapanjem odmah u vruću vodu, krompir će spolja omekšati, dok će iznutra ostati “živ”.

Kuhate krompir u komadu

Krompire uvijek sjecite na jednake komade, kako bi se brzo i ravnomerno skuhali. Time izbjegavate da kao rezultat dobijte kombinaciju prekuhanih i sirovih krompira.

Nedovoljno skuhan ili prekuhan krompir

Budite strpljivi i sačekajte da se krompir skuha, nemojte ga procijediti prerano. Od nedovoljno skuhanog i tvrdog krompira dobićete pire pun grudvica.

Takođe, problem može da bude i krompir koji je prekuhan. Takav krompir će upiti veliku količinu vode, a rezultat će biti kašasti i bezukusan pire.

Koristite mlijeko pravo iz frižidera

Dodavanje hladnog mlijeka u vruć krompir nije dobra ideja. Prije sipanja uvijek gledajte da mlijeko bude zagrejano, a maslac odstajao na sobnoj temperaturi, kako biste izbjegli da dobijete mlaku kašu, što svakako nije cilj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh