Bebe i djeca

Kako bebe podnose vrućinu

Tokom vrućina nikako nemojte bebu utopljavati i oblačiti joj višeslojnu odjeću

Toplo vrijeme ponekad može izazvati manje probleme kod malih beba. To se odnosi na pojavu osipa, zbog visokih temperatura zraka, smanjen apetit (također posljedica velikih vrućina), ili razdražljivo ponašanje bebe.

Osnovno pravilo kod velikih vrućina je da vaš dom bude uvijek dobro prozračen, bez jakog direktnog sunca koje će ulaziti u prostorije u kojima beba boravi.

Ukoliko u kući imate klima-uređaj, vjerovatno vam je poznato da on ne smije biti postavljen direktno iznad mjesta na kojem beba spava ili provodi veći dio dana.

Isto tako, uvijek morate paziti da se beba ne nalazi na mjestu direktnog strujanja zraka.

U kući

Klima-uređaj je koristan, ali pažljivo odaberite mjesto gdje ćete ga postaviti. Idealno bi bilo smjestiti ga na zgodnom mjestu u dnevnoj ili nekoj drugoj sobi koja je svojim položajem dobro orijentirana ka ostalim sobama.

Klima-uređaj ne bi trebalo podešavati na mnogo stepeni niže od vanjske temperature, već bi razlika uvijek trebala biti tri do četiri stepena niža.

Ako stan nije klimatiziran, treba često zračiti kuću i zatamniti prozore. Tokom vrućina nikako nemojte bebu utopljavati i oblačiti joj višeslojnu odjeću. Ukoliko ste vi u šorcu i majici, ni bebi nije potrebno ništa više od pelene i bodija.

Kapa za izlazak

Ako izlazite, obavezno bebi stavite kapu. Poželjno je da kapa bude od mekanog, pamučnog materijala i da ima obod koji će pokrivati veći dio glavice. Za vrijeme vrućina bebu nekoliko puta dnevno osvježavajte u mlakoj vodi. Tako ćete spriječiti pojavu osipa.

Male bebe za vrijeme vrućina mogu imati promjenljiv apetit. Ukoliko beba doji, možda ćete je morati češće dojiti,piše Avaz

Sunčanje – da ili ne

Tokom ljeta roditelji rado sunčaju bebu. Međutim, to se mora raditi pažljivo, oprezno, izlaganje suncu treba biti vrlo kratko i uz sve mjere zaštite. U konsultaciji s pedijatrom izaberite najbolju kremu za sunčanje, koja će zaštititi bebinu kožu.

Bebu uvijek mažite kremom za sunčanje prije izlaska napolje, a posebno obratite pažnju na lice, ruke, noge te druge dijelove tijela koji su direktno izloženi suncu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh