Posao

Ovo su najplaćenija zanimanja, plata preko 4.000 maraka

Prema podacima portala Plata.ba, koji donosi ljestvicu najplaćenijih zanimanja u Bosni i Hercegovini, u vrhu ljestvice je country manager koji za svoj rad mjesečno zaradi 4376 KM.

biznis.ba

Nešto malo manje, pokazuju podaci, zarađuju generalni direktori – 3972 KM. IT arhitektima mjesečno na račun u prosjeku “sjedne” 3899 KM, a lead developerima prosječno 3718 KM. Leasing direktori takođe poprilično zarađuju – 3709 KM.

Više od tri hiljade maraka naplate IT direktori, ekonomski finansijski menadžeri, direktori prodaje, izvršni direktori, marketinški direktori.

I dok zaposleni u navedenim zanimanjima imaju poprilično visoku mjesečnu zaradu, postoje i oni čija je mjesečna zarada tek nešto viša od 600 maraka, prenosi Večernji..

Kako pokazuju podaci portala Plata.ba, među zanimanjima u kojima je zarada najmanja, su frizeri koji u prosjeku mjesečno zarade 684 KM, obućari 697 KM, čistači 703 KM, higijeničari 731 KM te krojači koji zarade 750 KM.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH (oktobar 2023.), prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim osobama u BiH iznosila je 1 285 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh