Posao

Ovo su stvarne plate u Hrvatskoj

Plate u Hrvatskoj stabilno rastu.

Novac - Ilustracija / Srbijadanas.com

U 2022. rasle su sporije od cijena, pa su stoga realno padale. No, rast plata se nastavio kroz ovu godinu, dok je rast cijena usporio, pa je realna plata opet počela rasti.

Prosječna neto plata za septembar ove godine je iznosila 1156 evra, što je nominalno više za 14.2 odsto, a realno za 7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Iako se prosječne plate redovno objavljuju u medijima, na nacionalnom i županijskom nivou, to je samo dobar pokazatelj trenda, ali ne i “stvarno” stanje, jer se prosječna plata odnosi na sve zaposlene u Hrvatskoj pa je ekstremi iskrivljuju.

Velika je razlika između različitih djelatnosti, čak i veća nego među županijama. U stvarnosti većina ljudi ima manju platu od realne jer jako velike plate više djeluju na prosjek. Zbog toga je bolje govoriti o medijalnoj plati, tj. iznosu od kojeg tačno pola zaposlenih prima više, a pola manje.

Ona je u septembru iznosila 998 evra neto, što znači da svaki drugi zaposleni mjesečno zaradi do tog iznosa. To je realniji prikaz nivoa plata u odnosu na prosjek (većina zaposlenih ima platu manju od prosjeka), ali još uvijek nedovoljno specifikovano.

Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj ima neto platu od 755 evra i manje

Da bismo dobili stvarnu sliku o platama u Hrvatskoj, treba prvo razdijeliti sve plate na više od dvije kategorije, ne samo na one koji imaju više i one koji imaju manje od prosjeka ili medijana. Prvi korak je analiza plata prema kvartilima.

Podjela prema četvrtinama dijeli sve plate u Hrvatskoj po visini na četiri jednaka dijela. Tako sve neto plate u Hrvatskoj možemo razdijeliti na prvu četvrtinu, drugu četvrtinu, treću četvrtinu i četvrtu četvrtinu.

Prvi dio pokazuje do koje neto plate četvrtina najslabije plaćenih radnika u Hrvatskoj radi, drugi pokazuje radnike koji su iznad najslabije plaćenih 25 odsto, ali ispod medijane (tačka od koje pola ima veću, a pola manju platu), treći se odnosi na plate od medijana do iznosa koji ima četvrtina najbolje plaćenih u Hrvatskoj, a četvrti od kojeg iznosa ima platu četvrtina najbolje plaćenih radnika u Hrvatskoj.

Prvi kvartil, tj. četvrtina najslabije plaćenih u Hrvatskoj, ima platu od 560 evra neto (minimalna plata) do 755 evra neto. Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj zarađuje 755 evra i manje mjesečno.

Drugi kvartil su radnici s platom od 755 evra do 998 evra neto, što znači da su bolje plaćeni od najslabije plaćene četvrtine radnika u Hrvatskoj, ali slabije plaćeni od druge polovine bolje plaćenih radnika. Pola radnika ima neto platu između 560 i 998 evra.

Treći kvartil su radnici s platom od 998 evra do 1337 evra neto, oni su bolje plaćeni od polovine radnika u Hrvatskoj, ali slabije plaćeni od četvrtine najbolje plaćenih radnika. Četvrti kvartil, tj. četvrtina najbolje plaćenih radnika ima platu veću od 1337 evra neto, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh