Posao

Prihvatljiva najniža plata od 750 KM

Predstavnici privrednih društava iz tekstilne i obućarske industrije smatraju da je za ovaj sektor prihvatljivo da najniža plata iznosi 750 KM.

Tekstilna industrija - Ilustracija / Akta.ba

Predstavnici privrednih društava iz tekstilne i obućarske industrije smatraju da je za ovaj sektor prihvatljivo da najniža plata u Republici Srpskoj za 2024. godinu iznosi 750 KM.

Na sjednici Izvršnog odbora Udruženja rečeno je da se od odgovornih institucija očekuje da nađu kompromisno rješenje, uvažavajući ekonomske pokazatelje i stanje privrede Republike Srpske, koje neće dovesti do još veće krize, te smanjenja obima proizvodnje i broja radnika

Naglašeno je da je cilj svih privrednih društava da zadrže obim poslovanja, ali i broj zaposlenih radnika i da bi drastično povećanje najniže plate dovelo u pitanje opstanak privrednih društava iz sektora tekstila, kože i obuće i dodatno uticalo na dalje poslovanje, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Na sjednici je navedeno da 90 odsto preduzeća u ovom sektoru radi lon, odnosno uslužne poslove za strane partnere, gdje ne postoji mogućnosti da se povećanjem cijena proizvoda ili usluga traže dodatna finansijska sredstva.

“Topli obrok i prevoz radnika u ovom trenutku ne ulaze u strukturu najniže plate, stoga se postavlja generalno pitanje šta bi konkretno činilo strukturu najniže plate”, saopšteno je iz Komore.

U saopštenju se ističe da ekonomski pokazatelji generalno gledano, te uticaj globalne krize i trendovi na tržištu bitno utiču na smanjene potražnje za proizvodima tekstilne i obućarske industrije, što za posljedicu ima smanjenje narudžbi za privredna društva, koja su orijentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima.

“Obimne zalihe gotovih proizvoda u velikim trgovinskim lancima u zemljama EU i pad potražnje značajno utiču na manje narudžbe i smanjenje obima proizvodnje, što predstavlja veliki izazov za ovu industrijsku granu”, naglašava se u saopštenju, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh