Energija

Kina dominira u sektoru solarne energije

Europska unija suočava se s izazovom trgovinskog rata oko materijala solarne energije. Pri čemu Kina dominira s više od 80 posto globalnih kapaciteta solarne energije.

solarni paneli - Nationalgeographic.rs

Taj dominatni položaj Kine stavlja Europu u nepovoljan položaj. Budući da se solarni paneli iz Kine nude po izuzetno niskim cijenama. Podsjećamo, kineska industrija je nekonkurentna zahvaljujući snažnoj subvenciji kineske industrije.

Prema analizi europskog think-tanka Bruegel, čak 95 posto panela koji se koriste u EU dolazi iz Kine. Ovo svakako postavlja pitanje ovisnosti EU o kineskim dobavljačima.

Sukladno tome, brojni stručnjaci ističu nužnost razvoja vlastitih industrijskih lanaca vrijednosti unutar EU. To bi podrazumijevalo vertikalno integrirane lance proizvodnje koji obuhvaćaju ključne komponente poput polisilicija, ingota, wafera, ćelija, modula i drugih. Ova inicijativa zahtijeva snažnu podršku na razini EU i njezinih članica, a kao primjer navode se Sjedinjene Američke Države, koje su uvelike poticale domaću proizvodnju fotonaponskih komponenti putem modela poticaja poput IRA (Inflation Reduction Act).

Osim ekonomske sigurnosti, postoji zabrinutost i zbog geopolitičke ranjivosti koja proizlazi iz ovisnosti o uvozu solarnih panela iz Kine. Planovi EU za značajno povećanje instaliranih solarnih kapaciteta do 2030. godine. Ovo postavlja dodatni pritisak na potrebu diversifikacije izvora nabave i smanjenja ovisnosti o kineskim dobavljačima, piše Energypress. Kako bi se očuvala industrijska konkurentnost i osigurala ekonomska neovisnost, EU mora uložiti napore u razvoj vlastite proizvodnje solarnih komponenti i potaknuti investicije u domaću industriju, piše financa.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh