BIZnews

Nike i Adidas su na sudu zbog pruga

Koliko bi pruga, raspoređenih na određeni način, trebalo biti na donjim dijelovima trenerke Nike. Ovim se pitanjem bavi Viši regionalni sud u Duseldorfu trenutno. Naime, njemački Adidas je tužio američku kompaniju Nike.

financa.ba

Tri paralelne pruge dobro su poznati Adidasov zaštitni znak. U 2022. godini, ne po prvi put, kompanija je potražila zaštitu na sudu. Adidas je tada u dvije-tri pruge na vanjskim šavovima Nikeovih trenerki prepoznao preveliku sličnost sa svojim dizajnom. Njemačka kompanija se od početka uspješno žalila na kršenje zakona.

U rujnu 2022. regionalni sud u Duseldorfu naredio je Nike-u da ne nudi pet modela trenerki u Njemačkoj, na što se američka kompanija žalila.

Prošle godine sud je potvrdio presudu. Ipak, Nike se ponovo žalio. U pritužbi je naveo da Adidas preusko gleda na pruge, koje su „svakodnevan, jednostavan i prirodan oblik dizajna“.

Bezbrojne kompanije oduvijek su ukrašavale svoje sportske trenerke prugama sa strane, utvrdio je Nike. Dodajući da ukras prugama ne daje nikakvu informaciju o tome tko je proizvođač. Adidas se prethodno obratio pravosuđu Europske unije, piše BiZlife.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh