BIZnews

Nijemci nezainteresovani za keš kredite

Usijana inflacija prošle godine je obeshrabrila nemačke građane od kupovine, a to su osetile i banke, jer odobrile su osetno manje potrošačkih kredita nego 2022.

Pixnio

Prema podacima udruženja kreditnih institucija, klijentima je 2023. odobreno 52.7 milijardi evra potrošačkih kredita, 7.3 odsto manje nego godinu ranije.

Posebno oštro je pao interes za keš, odnosno nenamjenske kredite koje banke nude na internetu. Sa druge strane, finansiranje nabavke automobila je ostalo stabilno, odnosno palo je za samo 0.1 odsto.

Investiciono finansiranje preduzeća je, nasuprot tome, sa 11 milijardi bilo u plusu od 7.3 odsto. Posebno snažno je raslo kreditiranje kupovine službenih automobila, za 12.3 odsto.

Sve pozajmice 2023. sabiraju se na 127.3 milijardi evra, što je pola procentnog poena slabijne nego 2022. godine.

“S obzirom na problematičnu ekonomsku situaciju i sumornu potrošačku klimu, to je sasvim zadovoljavajuće,” rekao je predsjednik upravnog odbora kreditnih banaka, Kristijan Ruben, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh