BIZnews

3 financijska poteza koja trebate napraviti u svojim 30-ima

Vaše 30-e su desetljeće koje je često obilježeno velikim financijskim koracima.

Štednja - Savjetnica.com

Od kupnje prvog doma i promjene posla do štednje za buduću djecu. S više radnog staža za sobom, vjerojatno ćete zarađivati više novca nego što ste zarađivali u svojim 20-ima. Ali još uvijek može biti zbunjujuće znati što točno trebate učiniti s tim kako biste se pripremili za financijski uspjeh u 40-ima i dalje.

Evo tri pametne stvari koje, na financijskom planu, možete učiniti u svojim 30-im:

1. Nastavite s eliminiranjem duga

Otplata dugova trebala bi biti fokus i za one u 20-ima. Ipak, mogli biste biti još bolje pozicionirani u 30-ima da se usredotočite na rješavanje nepodmirenih računa. Jer vjerojatno zarađujete više novca, kaže Andrew Fincher, CFP i financijski savjetnik u VLP financijski savjetnici.

“Kada ste u 30-ima i imate mogućnost platiti više. To je izvrstan vremenski okvir da se stvarno potrudite da se taj dug ne produži u 40-e”, kaže.

2. Razmislite o otvaranju štednog računa za djecu

Ukoliko imate ili planirate imati djecu, vaše 30-e su dobro vrijeme da razmislite o otvaranju štednog računa za financiranje budućeg obrazovanja vaše djece.

Ako otvorite takav račun kad vam se dijete rodi, imat ćete oko 18 godina da uštedite i povećate svoja ulaganja, kaže Fincher. Ako to učinite, smanjit ćete vjerojatnost da će vaše dijete morati brinuti o studentskom dugu kada bude starije.

3. Povećajte svoju štednju

Vaše 30-e su odlično vrijeme da provjerite je li vaša štednjaU ponudama kreditnih institucija postoje različiti oblici i… za „stare dane“ na dobrom putu i da je potencijalno povećate.

“Možda uštedite 1% više svake godine nekoliko godina kako biste povećali svoju ušteđevinu i podigli je na bolju stopu”, dodaje Conroy.

Ako u svojim 20-ima niste napravili plan za štednju, ključno je nadoknaditi izgubljeno vrijeme u 30-ima.

Izvor: CNBC Make It; prijevod i prilagodba: Financa.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh