BIZnews

Norveška izašla iz recesije

Norveška privreda porasla je u četvrtom tromjesečju 2023. godine i izašla iz recesije zahvaljujući oporavku izvoza nafte i plina, pokazali su podaci statističkog ureda.

Norveška - biznis.ba

Norveški BDP porastao je u razdoblju od oktobra do decembra za 1.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se prema revidiranim podacima bio smanjio za 0.4 posto. Pad je zabilježen i u proljetnom tromjesečju, za 0.3 posto, po revidiranim podacima.

Norveška je tako u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca izašla iz recesije koja se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom. Kada se izuzmu naftni i plinski sektor i oprema, BDP je u razdoblju od oktobra do decembra porastao za 0.2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0.1 posto.

Izvoz nafte i plina snažno se oporavio na kraju godine, uz tromjesečnu stopu rasta od 3.6 posto, nakon gotovo stagnacije u razdoblju od jula do septembra. Porasla je i potrošnja domaćinstava, za 0.7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je gotovo stagnirala.

Još su snažnije porasla bruto ulaganja kompanija, za 1.8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su također gotovo stagnirala.

U cijeloj prošloj godini norveški BDP porastao je samo 0.5 posto, nakon 3-postotnog skoka u 2022., pokazuju podaci. Kada se izuzmu naftni i plinski sektor, uvećan je za 0.7 posto, nakon 3.7-postotnog rasta u prethodnoj godini.

Domaća potrošnja robe i usluga gotovo je stagnirala, nakon 5.4-postotnog skoka u prethodnoj godini, a trend su pratila i bruto ulaganja u fiksni kapital.

“Ukupna slika pokazuje usporavanje rasta zbog slabe domaće potražnje koju su pritisnule podignute kamatne stope, visoke cijene i slabi rast realnih primanja domaćinstava”, konstatuje šef statističkog ureda Pal Sletten, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh