BIZnews

Hrvatska kompanija s partnerima gradi brod na vodonik

Ukupna vrijednost projekta je 18,9 miliona evra, od čega će 13,5 miliona evra sufinansirati Evropska unija iz programa Horizon Europe.

Lürssen Design Center Kvarner

Hrvatska kompanija Lürssen Design Center Kvarner iz Rijeke, zajedno s još 14 partnera iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Slovenije i Španije, u sljedeće će četiri godine dizajnirati i izgraditi putnički brod na vodonikov pogon koji će ploviti Jadranskim morem, saopšteno je iz te kompanije.

Ukupna vrijednost projekta je 18,9 miliona evra, od čega će 13,5 miliona evra sufinansirati Evropska unija iz programa Horizon Europe.

Glavni cilj projekta ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) je izgradnja putničkog broda na vodonikov pogon koji će demonstrirati održivi klimatski neutralni sistem goriva.

Projektom će se, navodi se u saopštenju, izgraditi punionica vodonika na obali te razviti digitalni twin sistem za upravljanje, nadzor i nadzor brodskog pogonskog sistema, što će olakšati korištenje i održavanje ovo tehnološki složeno plovilo, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh