BIZnews

Pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u srijedu…

Cijene nafte pale su u srijedu, budući da su trgovci bili oprezni uoči potencijalno sumornih podataka o proizvodnji i godišnjeg sastanka u Jackson Holeu, na kojem će vodeći guverneri centralnih banaka, uključujući i američkog, razgovarati o kamatnim stopama.

Nafta Brent pojeftinila je 51 cent na 83,52 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate bila na 79,15 dolara po barelu, što je pad od 49 centi.

Tržišta su u iščekivanju nagovještaja o izgledima za kamatne stope kada se zvaničnici Federalnih rezervi, Evropske centralne banke, Banke Engleske i Banke Japana sastanu u Jackson Hole, Wyoming, na godišnjem sastanku kasnije ove sedmice.

Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, ključna je za povećanje potražnje za naftom u ostatku godine. Međutim, slab rast je frustrirao tržišta jer stimulans nije ispunio očekivanja.

Što se tiče ponude, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici odlučili su da smanje ponudu kako bi potakli cijene, pri čemu je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za još milion barela dnevno od jula do septembra.

Rusija planira smanjiti izvoz u augustu za 500.000 barela dnevno, javlja Reuters, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh