BIZnews

Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer je izvještaj o proizvođačkim cijenama potvrdilo da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Wall Street - Twitter

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 34.395 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 4.510 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 14.138 bodova.

Nakon što su dan prije to pokazali podaci o potrošačkim cijenama, jučer je izvještaj o proizvođačkim cijenama potvrdilo da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Proizvođačke cijene porasle su u junu samo 0,1 posto na godišnjem nivou, što je njihov najblaži rast još od polovice 2020. godine, dok je njihov rast mjesec dana prije iznosio 0,9 posto, prenosi Hina.

To su bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Tako se sada očekuje da će Fed ovoga mjeseca još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova i da će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

“Izvještaj o proizvođačkim cijenama potvrdilo je da se inflacija kreće u dobrom smjeru. To je dobar znak”, kaže Mona Mahajan, strateginja u kompaniji Edward Jones.

Najveći poticaj S&P 500 i Nasdaq indeksu dao je jučer snažan rast cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Nvidia.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 posto, na 7.440 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 posto, na 16.141 bod, a pariški CAC 0,50 posto, na 7.369 bodova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh