BIZnews

Na dubini od 72 metra: Kod Vareša pronađena nova ležišta zlata i srebra

Istraživanjem su došli do novih zapanjujućih rezultata

Vareš - Radiobobovac.com

Pronađene impozantne količine plemenitih metala ispod površine tla kod Vareša, objavila je britanska kompanija Adriatic Metals.

Kako se navodi u saopštenju, istraživanjem su došli do novih zapanjujućih rezultata.

Naime, na dubini od 72 metra pronašli su 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, zatim 2,5 grama zlata po toni zemlje, 211 grama srebra po toni zemlje, 2,5 posto bakra i 25 posto barita.

Ove količine otkrivaju veliki potencijal plemenitih metala skrivenih u utrobi zemlje u ovom dijelu BiH, prenosi thewest.com.au.

Kako se kaže u saopštenju, u toku su metalurške, geotehničke i hidro-geološke studije koje će se uključiti u studiju određivanja opsega, primjenu dozvole za eksploataciju i na kraju studiju izvodljivosti.

Osim lokaliteta Rupice, smatra se da bi plemenitim metalima također mogli biti bogati i rejoni Brestić, Juraševac, Borovac i Veovača, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh