Biznis

Konkurencija Masku: Amazon kreće s internetskim satelitima

Ubrzo nakon toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove

Kompanija Amazon.com u vlasništvu Džefa Bezosa (Jeffa) objavila je da planira lansirati svoje prve internetske satelite u svemir u prvoj polovini naredne godine.

Ubrzo nakon toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove.

Masovna proizvodnja
Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Ilona Maska (Elona Muska) i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnoj razini.

Amazonova jedinica za satelitski internet, Project Kuiper će kasnije tokom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je kompanija.

Plan za više od 3.000 satelita
Bit će to prvi od više od 3.000 satelita koje tehnološki div planira lansirati u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina.

– Definitivno ćemo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine – rekao je Dejv Limp (Dave), voditelj Amazonovog Odjela za potrošačke uređaje na konferenciji u Vašingtonu.

Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućilo bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3.236 satelita do 2026.

Ostvarenje cilja
Limp je rekao da ova kompanija planira proizvoditi “tri do pet” satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.

S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu kani uložiti više od 10 milijardi dolara, Amazon se povlači iz dijela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku da bi uspio proizvesti milione terminala potrebnih za povezivanje kupaca s Kuiper satelitima.

Kompanija svoje iskustvo u proizvodnji miliona uređaja smatra ključnim kada je posrijedi nadmetanje sa SpaceX-ovom mrežom Starlink, koja u svemiru već ima otprilike 4.000 satelita.

– Danas SpaceX-ove terminale Starlink, od kojih svaki stoji 599 dolara, koristi više od milion kupaca – rekao je Džonatan Hofeler (Jonathan Hofeller), SpaceX-ov voditelj prodaje Starlink terminala.

Proizvodnja i internetska brzina
Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kuiper mrežu, Amazon će koštati manje od 400 dolara po komadu kada je riječ o proizvodnji i osiguravanju internetske brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, objavila je firma.

Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka 7 inča (18 cm) i teška jednu funtu (oko 450 grama), bit će Amazonov najpristupačniji mrežni terminal za korisnike, premda kompanija još nije objavila cijenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh