Noviteti

Zašto će Ferrarijev električni model biti poseban

Električni Ferrari neće biti tih.

Ferrari

Nedavno smo svjedočili snimku obaranja rekorda kruga na Nirburgringu u režiji brutalnog i posve nečujnog Porschea.

Ako se pitate hoće li i električni Ferrari biti tako tih, znajte da Italijani imaju neke drugačije ideje.

Oni su majstori dizajna, ali su jednako dobri kad treba osigurati užitak u vožnji.

Svjesni da je zvuk sastavni dio doživljaja vožnje, posebno će se potruditi na električnom Ferrariju koji dolazi već iduće godine.

Prvi čovjek Ferrarija Benedetto Vinja je nedavno na CNBC-ju otkrio kako će Ferrari nastaviti naglašavati stil i performanse u svojim električnim automobilima i da oni neće izgubiti “jedinstveni” osjećaj marke.

On je naglasio da “električni automobili nisu tihi” i ponovio da Ferrari radi na jedinstvenim “zvučnim potpisima” za svoje modele. Oni su još 2023. patentirali zvuk “izduva” za električne modele.

Vinja pojašnjava da će tehnologija omogućiti Ferrariju da “učini puno stvari” s njima. Kako Ferrarijevi kupci ne mare mnogo za funkcionalnost, moći će se usredsrijediti na pružanje “emocija” svojih automobila klijentima.

Usprkos ohrabrenjima i obećanjima vezanim za ponudu električnih modela, Ferrari ostaje vjeran klasici. Novi proizvodni pogon biće zadužen za komponente svojstvene električnim modelima, dok će postojeći i dalje proizvoditi klasično pogonjene modele.

Naime, Vinja ne vjeruje da će motori s unutrašnjim izgaranjem ikada u potpunosti nestati s tržišta luksuznih automobila. Njihov plan je elektrificirati 60 odsto svoje linije do 2026, a E-gorivo vide kao jednu od alternativa zbog kojih će opstati i klasični modeli, pišu Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh