Noviteti

Lamborghini potvrdio planove elektrifikacije

Lamborghini je ponovo potvrdio planove koji predviđaju prvi električni model 2028. godine, nakon čega slijedi i “električni super SUV” tokom 2029.

Lamborghini - Logos-world.net/lamborghini-logo/

Vremenski okvir za lansiranje prvog potpuno električnog Lamborghinija se poklapa sa onim što je ovaj proizvođač najavio prošle godine kada je predstavio koncept Lanzador, a koji predstavlja najavu serijskog EV-a.

Očekuje se da će serijski EV imati istu formu kao koncept, dakle biće to povišeni coupe sa 2+2 sjedišta. Proizvođač automobila je ranije rekao da cilja na domet od 300 milja (483 km) i udobna zadnja sjedišta.

Lamborghini nije potvrdio da li će taj serijski model zadržati ime Lanzador, ali električni GT će se smatrati četvrtom linijom modela pored etabliranih superautomobila i SUV linija ovog proizvođača.

Lamborghini kasnije ove godine planira da predstavi plug-in hibridnu verziju Urusa, kao i plug-in hibridnu zamjenu za Huracan. Oni će se pridružiti Revuelto plug-in hibridu koji je predstavljen 2023. godine kao zamjena za Aventador.

Lamborghini ne navodi EV planove nakon lansiranja svog električnog SUV-a 2029. godine, ali je nagovijestio da će njegovi tradicionalni superautomobili biti posljednji koji će postati potpuno električni. Lamborghini nije postavio vremenski okvir za eliminaciju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem iz svojih automobila, ali planira da smanji ukupne emisije 40 odsto po vozilu proizvedenom do 2030. godine kroz kombinaciju elektrifikovanih pogonskih agregata i smanjenja emisija u proizvodnji i lancu snabdijevanja, prenosi “AutoBlog“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh