Noviteti

BiH će proizvoditi električno vozilo?

Nekadašnji privredni gigant Feroelektro, koji je više decenija gotovo sistematski uništavan i kojeg su mnogi već otpisali, ipak nije uništen, i u narednom periodu bi čak mogao doživjeti veliki povratak na tržište.

Električni automobil - Pixnio

Vršilac dužnosti direktora Feroelektra Mirsad Jašarević za BiznisInfo.ba otkriva da su u posljednje vrijeme stečeni svi uslovi za deblokadu računa ove firme nakon čega će joj biti omogućeno da ponovo normalno radi.

“Planiramo nova radna mjesta i smatram da će Feroelektro u narednih šest mjeseci doživjeti potpuni preporod u smislu vraćanja u redovno poslovanje”, kazao je Jašarević.

Prema njegovim riječima, Feroelektro ima budućnost u okviru svojih tradicionalnih djelatnosti (trgovina) kao i u novim djelatnostima iz oblasti real estate sektora i upravljanja nekretninama. Pojašnjava da firma ima veoma vrijedne nekretnine u BiH i inostranstvu koje se mogu i te kako dobro iskoristiti.

Osim toga, u planu je i projekt iz oblasti automobilske industrije o kojem se već pregovara, ali zasad ne želi iznositi sve detalje.

“Reći ću samo da je u opciji, pored distribucije i prodaje, i proizvodnja, čime bi BiH postala vodeća u regionu u ovoj oblasti. Govorim o automobilskoj industriji i to potpuno autonomnom kineskom električnom vozilu dometa 400 kilometara i cijene u prodaji do 10 hiljada eura”, otkrio nam je v.d. direktor ove firme.

Pojašnjava da firma posjeduje niz izuzetno vrijednih nekretnina na 65 zk izvadaka, na vrlo atraktivnim lokacijama.

“Društvo nastavlja svoj poslovni put i kroz tradicionalne djelatnosti, a to su prije svega trgovina i veletrgovina, tako i u sektoru upravljanja nekretninama. Jedna od bitnih činjenica jeste da Feroelektro ne zaostaje po pitanju tehnologija tako da svi kapaciteti koji su potrebni da kvalitetno nastavi svoj rad na tržištu već posjeduje. Feroelektro treba da bude prostor za rad i razvoj mladih stručnjaka. Smatramo da trebamo Vladi Federacije”, kaže Jašarević.

Pojašnjava da razlog trenutnog stanja u firmi leži prije svega u organizacionoj šemi upravljanja društvom koja je nastala 2016. godine i koja je zacementirala nemogućnost obavljanja poslova za Feroelektro d.d.

Naime, prethodni privatizacijski vlasnik je 2013. godine dopustio blokadu bankovnih računa društva, te je kompletno poslovanje prebacio na kćerku-firmu Feroelektro TIS d.o.o. Na tu firmu je preneseno upravljanje nekretninama i ostalim resursima društva i finansijskim prihodima koji su dobijeni na taj način. Na taj način je Upravi Feroelektra onemogućeno upravljanje resursima za koje odgovara i raspolaganje ostvarenim prihodima.

S druge strane, nastavljeno je gomilanje dugova te su gotovo namjerno pravljene nove obaveze bez namjere da se ikad vrate.

“Najveći nonsens se dešava 2016. godine, nakon poništenja privatizacije, kada Vlada FBiH ponovo dolazi u posjed Feroelektra. Tada se, naime, nastavlja s ovom organizacionom šemom upravljanja, s tim što je se ona dodatno komplikuje potpunim razvlašćivanjem Uprave društva. Kćerka-firma Feroelektro TIS nastavlja sa upravljanjem resursima društva, dok upravljanje nad tom kćerkom-firmom biva preneseno na Nadzorni odbor Feroelektra”, pojašnjava sagovornik ovog portala.

Osim toga, nije rađena nezavisna eksterna procjena vrijednosti poslovanja firme i kćerki-firmi, uključujući valorizaciju vrijednosti imovine. Stoga nije postojala prava informacija o tome koliko firma zaista vrijedi.

Među imovinom Feroelektra, primjera radi, su zgrada prekoputa Centralne banke BiH, nekretnine u Paromlinskoj ulici i Halilovićima u Sarajevu, apartmani u Neumu, zemljište za gradnju hotela u Neumu itd.

“Feroelektro treba pustiti da radi, to je jedna od rijetkih firmi koje ne traže novac od Vlade FBiH, traži samo da se poštuju zakoni i propisi. Ja kao direktor sam direktno ukazao na nepravilnosti u poslovanju gdje je moguće nezakonito poslovanje. Takvo poslovanje je glavni uzrok sadašnjem stanju u Feroelektru. Ova priča je mogla biti riješena prije sedam godina”, naglašava Jašarević.

Dug koji je potreban da bi se deblokirali računi, ističe, je mnogo manji nego što su bile ranije procjene.

“Ranije procjene su bile, gotovo pa namjerno, dezinformacije, zato što nikad nije proglašen glavni račun u banci, jer bi banka tada izvršila ažuriranje povjerilačke liste. Samim tim nije se znalo ni koliko je Feroelektro dužan niti koliko ko firmi duguje. Izgleda da se sve činilo da se prikaže da Feroelektro ne može da opstane, da ima veća dugovanja nego što jesu”, tvrdi Jašarević.
Čeka se važna presuda

Takođe otkriva da je jako važno ono što slijedi 30. oktobra kada bi trebala biti održana glavna rasprava po predmetu koji se tiče firme SA Dagitim.

“Prema našim informacijama, osnivač ove firme je obrisan iz sudskog registra u Švicarskoj 2020. godine. Očekujemo da, a u skladu sa važećim propisima, ta firma bude brisana s tim datumom i u BiH. Firma ne može poslovati bez osnivača. Time će biti riješeni i problemi Agencije za privatizaciju u smislu milionskog potaživanja koja je firma SA Dagitim postavila prema njima”, zaključuje Jašarević, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh