Noviteti

Renault smanjuje cijene

Kambolive očekuje da će smanjenje troškova Renault učiniti konkurentnijim na tržištu e-vozila.

Pexels/Ilustracija

Francuski proizvođač automobila Renault očekuje veću prodaju električnih vozila ove godine, uprkos slabljenju ekonomije i potrošnje, jer bi smanjenje cijena ovih vozila trebalo da podstakne prodaju, pišu Nezavisne.

“Od početka godine primjetili smo sve veću potražnju za električnim automobilima”, rekao je izvršni direktor marke Renault Fabris Kambolive u intervjuu za trgovački magazin Autogazet.

Iz tog razloga se očekuje da će Renault nastaviti da bilježi rast prodaje e-automobila u 2023. Štaviše, snabdjevanje poluprovodnicima se poboljšava, tako da Kambolive očekuje da će ovo smanjiti cijenu e-vozila – i za kupce i za proizvođače.

“Sa našim poslovanjem sa električnim vozilima Ampera, ne samo da ćemo biti u mogućnosti da dodatno smanjimo troškove e-automobila, već i fiksne troškove naše kompanije“, rekao je Kambolive.

Renault trenutno prolazi kroz transformaciju i planira da se podijeli na nekoliko nezavisnih dijelova. Odjeljenje za električne automobile i softver Ampera trebalo bi da bude izdvojeno u drugoj polovini godine, a zatim da izađe u javnost.

Kambolive očekuje da će smanjenje troškova Renault učiniti konkurentnijim na tržištu e-vozila, prenoseći uštede na kupce. Grupa radi na ponudi e-automobila za 25.000 evra.

Prodajna cijena nove električne verzije modela vozila R5 takođe bi trebalo da bude manja od 30.000 evra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh