Aktuelno

Lamborghini Urus Performante odlazi u policijske vode

Nastavlja se uspješna dvadesetogodišnja saradnja Lamborghinija i italijanske “Polizia di Stato” državne policije.

Lamborghini Urus Performante - twitter

Ovog puta, Lamborghini je isporučio Urus Performante italijanskoj policiji, koji će ući u upotrebu 2024. godine.

Ceremonija je održana u Rimu na Piazza del Viminale, ispred sedišta Ministarstva unutrašnjih poslova. Stefan Vinkelman, predsednik i izvršni direktor Automobili Lamborghini, predao je ključeve ministru unutrašnjih poslova Mateu Pjantedoziju u prisustvu šefa policije Vitorija Pizanija.

Saradnja između Automobili Lamborghini i italijanske državne policije započela je 2004. godine, a Urus Performante je šesti model koji je ušao u taj vozni park. Super SUV se pridružuje Huracanu LP610-4 i koristiće se za specijalne usluge uključujući hitan medicinski transport organa i plazme.

Urus Performante su opremili Lamborghini tehničari u Sant’Agata Bolonjeze, počev od spoljašnjosti, prema policijskim specifikacijama. Livreju je dizajnirao Lamborghini Centro Stile i kombinuje klasičnu plavu boju italijanske državne policije i bijelu, sa trobojnim trakama na pragovima i sigurnosnim pojasevima. Policijski logotipi su nanijeti na vrata u reflektujućoj foliji, dok je na krovu postavljena svjetlosna traka sa plavim LED svijetlima od 360°, zajedno sa dvotonskom električnom sirenom.

Kokpit je prilagođen različitim elementima koji su neophodni za službu javne bezbjednosti, uključujući blindiranu kutiju za oružje i poseban odjeljak u prtljažniku za odlaganje servisne opreme i defibrilatora za pružanje prve pomoći. Ono što je najvažnije, ugrađen je prenosivi frižider za transport organa, uključujući displej i registrator podataka za kontinuirano praćenje unutrašnje temperature.

Lamborghini Urus Performante je opremljen twin-turbo V8 motorom koji isporučuje 666 KS i 850 Nm obrtnog momenta, za maksimalnu brzinu od 306 km/h, prenosi “AutoBlog“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh