Aktuelno

Mehaničari ‘Tesle’ prijete štrajkom

Već duži vremenski period bezuspješno pokušavamo da razgovaramo sa `Teslom` o potpisivanju kolektivnog ugovora.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Radnici američke kompanije “Tesla” u Švedskoj najavili su štrajk 27. oktobra, ukoliko se proizvođač automobila na električni pogon ne saglasi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora o platama, saopšteno je iz Sindikata metalnih radnika “IF Metal”.

Već duži vremenski period bezuspješno pokušavamo da razgovaramo sa `Teslom` o potpisivanju kolektivnog ugovora. Ne vidimo drugo rješenje osim stupanja u štrajk”, navodi se u saopštenju.

Portparol “IF Metala” Jesper Peterson rekao je da će obustava rada obuhvatiti 120 mehaničara “Tesle” u sedam radionica širom Švedske. Prema njegovim riječima, veliki broj radnika “Tesle” u Švedskoj članovi su “IF Metala”, ali nije objavio tačan broj.

Uprkos članstvu u sindikatima, radnici ne mogu imati koristi od šireg kolektivnog ugovora. Pregovori se vode od sektora do sektora, a kolektivni ugovori su osnova modela tržita rada u Švedskoj i pokrivaju gotovo 90 odsto zaposlenih i garant su standardnom iznosu primanja i uslova rada.

“Spor se vodi zbog plata, penzija i osiguranja naših članova. Na kraju se sve svodi na poštovanje regulativa tržišta rada Švedske”, izjavio je zvaničnik “IF Metala” Veli-Peka Sajkala, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh