Svaštara

BUDITE OPREZNI: EVO ZAŠTO JAGLACI MOGU BITI VEOMA OPASNI

Jedan od najprepoznatljivijih vjesnika proljeća je jaglac, koji u rječniku cvijeća simbolizira mladost i mladu ljubav.

jagalci - Hayat

Uzgoj jaglaca iz sjemena je dosta zahtjevan pa je uobičajeno kupiti gotovu sadnicu u fazi pupanja ili cvatnje. Srećom, ne zahtijevaju pretjeranu brigu, a uz pravilnu njegu mogu raskošno cvasti i do pet godina.

Cvjetovi mogu biti žute, crvene, ružičaste, ljubičaste i smeđe boje. Ako ih uzgajate kao sobno bilje, stavite ih na mjesto s puno svjetla, ali ne na direktno sunce i što dalje od radijatora.

Jaglac voli prohladna i vlažna staništa i jako je bitno redovno ga zalijevati. To znači, čim primijetite da se zemlja počela sušiti, dodajte vodu. Ako se zemlja sasvim osuši, velika je šansa da će biljka propasti jer će joj se korijen teško oporaviti.

Također, važno je redovno micati požutjele listove i ocvale cvjetove. Ako ćete ga jaglace saditi u vrtu, neka tlo bude bogato humusom.

Vodite računa o tome da su jaglaci otrovni za kućne ljubimce pa ako imate nekog od njih ko voli grickati biljke, držite ga što dalje. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh