Svaštara

Da li je fluorid iz paste za zube štetan?

Fluorid, redukovani oblik fluora, je glavni sastojak kojim se stomatolozi služe, a ujedno se i nalazi u kaladontu. Međutim, njegova primjena je postala fokus već nekoliko godina jer jedni tvrde da je štetan, dok druga strana kaže da je dobar za zdravlje. Zato prenosimo informacije koje treba da znate o fluoridu.

Pasta za zube - Zadovoljna.hr

Šta je fluorid?

Fluorid je element koji se prirodno nalazi u rekama, jezerima i okeanima, kao i u nekim namirnicama i pićima, prema Američkom udruženju stomatologa (ADA). Fluorid je poznat kao “prirodni borac protiv karijesa” i često se dodaje stomatološkim proizvodima, uključujući pastu za zube, kako bi zaštitio zube od karijesa. On pomaže u jačanju zuba, kaže Rebeka Henderson, vanredni profesor na Stomatološkom koledžu Državnog univerziteta u Ohaju.

“Zubi, kao i kosti u tijelu, sastoje se od minerala, prvenstveno od kalcijuma i fosfata. Kada neko ima karijes, bakterije se hrane rafinisanim ugljenim hidratima koje jedete i proizvode kiseli nusproizvod u ustima. Ova kiselina uklanja minerale iz zuba, razbijajući slojeve strukture zuba i na kraju dovodi do rupe ili šupljine na njegovoj površini. Fluorid pomaže da se ojačaju površine zuba vraćajući i čuvajući izgubljene minerale u zubu, sprečavajući stvaranje karijesa”, kaže Henderson.
Može li fluorid da bude štetan?

Prema riječima stručnjaka, fluorid je koristan, piše “Yahoo”. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra se “jednom od 10 velikih dostignuća javnog zdravlja 20. veka” zahvaljujući sposobnosti da spriječi karijes. Međutim, previše fluorida može izazvati fluorozu koja se manifestuje kao bijele pruge ili bijele mrlje na gleđi. prenose Nezavisne
Da li neko treba da izbjegava fluorid?

Preporuka je da fluorid izbjegavaju bebe mlađe od šest mjeseci jer upotreba fluorisane vode može povećati rizik od blage fluoroze. Za djecu mlađu od dvije godine treba konsultovati ljekara ili stomatologa o upotrebi fluorisane paste za zube. Ako niste sigurni o vašim potrebama za fluoridom, vrijedi se obratiti stomatologu za personalizovane preporuke, prenosi ona.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh