Svaštara

Kako pobijediti poslijepodnevni umor? Isprobajte ove savjete

Umjesto da se silom gurate kroz popodnevni umor, razmislite o prakticiranju ovih savjeta kojima ćete dugoročno uštedjeti vrijeme tako što ćete održati svoj mozak produktivnijim, umjesto opterećenim

Umor - Ilustracija/Ljepota.ba

Ako ste jedan od mnogih koji posežu za još jednom kavom oko 14 sati, vjerojatno vas hvata popodnevni umor. Bez obzira na to koliko ste dobro spavali prethodnu noć, ponekad je ovaj osjećaj jednostavno neizbježan – ali prevladavanje krize možda nije najbolja opcija.

Stručnjak za pamćenje Jim Kwik dijeli savjet za poslijepodnevnu omamljenost, a jednostavniji je nego što mislite.

Što učiniti u slučaju popodnevne omamljenosti

Umjesto da se silom probijate kroz krizu, Jim uvijek predlaže odmor za mozak.

– Tijekom pauze za mozak, radite tri stvari koje su hranjive za vas, tri stvari koje su mozgu potrebne: krećite se, hidrirajte se i dišite, tako je jednostavno – kaže Jim.

Mozak čini samo 2% tjelesne mase, ali mu je potrebno 20% energije, kaže on, tako da je važno puniti ‘gorivo’ tijekom dana. To ne znači da nema mjesta za kofein ili dodatke za koncentraciju kasnije tijekom dana, jer neki mogu podnijeti dodatni poticaj i kasnije s lakoćom zaspati.

Samo vodite računa o tome kako se osjećate zbog tog rituala i razmislite o tome da ga spojite s pravim odmorom za mozak kao što je, recimo, brza popodnevna šetnja.

– Ne zaboravite slušati svoje tijelo, i istražiti što vam odgovara, a što ne. Štoviše, budite otvoreni kada planirate odmor. Ne mora svaki put biti isti ritual; samo idite s onim što vam se trenutno čini najboljim – preporučuje stručnjak.

Kako si dati odmor za mozak

Kretanje: Kwik predlaže da se krećete, da prošetate, idete na jogu, trčite, radite kratke kružne vježbe, plešete.

Hidratizirajte se: Natočite si čašu vode, ponovno napunite svoju bočicu s vodom, popijte malo čaja, uzmite prašak s elektrolitima.

Dišite: Pokušajte s rutinom disanja, meditirajte, udahnite malo svježeg zraka, otvorite prozor…

Ako vam je raspored prenatrpan da biste odvojili 10 minuta za nekoliko ovih malih pauza, možda biste trebali aktivno odvojiti ovo vrijeme za sebe. Neka to bude dio pauze za ručak ili ostavite si nekoliko minuta za vrijeme kada znate da ćete osjetiti popodnevni pad, prenosi MBG.

Razmislite o tome kako ćete prakticiranjem ovih savjeta vjerojatno dugoročno uštedjeti vrijeme tako što ćete održati svoj mozak produktivnijim, umjesto preopterećenim.

Umjesto da silom gurate kroz popodnevnu krizu, razmislite o maloj pauzi koju ćete pružiti svom mozgu. Provedite nekoliko minuta pokrećući tijelo, uzmite malo vode i nekoliko puta svjesno udahnite. Možda ćete se jednostavno napuniti energijom bez oslanjanja na drugu šalicu kave ili ako se ipak odlučite za istu, neka vam stanka za omiljeni napitak postane namjerni ritual. prenosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh