Svaštara

Zbog čega biste trebali što više jesti nar: Očuvanje zdravlja srca i prostate su samo neke od prednosti

Nar ili šipak je voće koje je poznato kao simbol zdravlja i vječnog života. Iz tog razloga biste ga trebali konzumirati što više.

Nar / šipak - Narodnilijek.com

Jedan nar zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Nutricionisti preporučuju da se jede na prazan stomak. Ukoliko patite od bolova u zglobovima, konzumirajte nar jer on sadrži flavonole koji smanjuju otoke.

Osim toga, u naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji ima sposobnost očuvanja srca i krvnog sistema. Ako ga konzumirate redovno, snizit ćete krvni pritisak i loš holesterol.

Jedna čaša soka od nara dnevno će očuvati i zdravlje prostate i smanjiti šansu za pojavu erektilne disfunkcije. Također uništava bakterije u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.

Ukoliko ste pod stresom, nar će potaknuti stvaranje serotonina, poznatijeg kao hormon sreće te ćete se za kratko vrijeme početi osjećati mnogo bolje, tj. raspoloženije.

Istraživanja su pokazala i da je nar efektan u sprečavanju nastanka raka pluća, dojke, prostate, debelog crijeva i kože. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh