Svaštara

ŠTA SE KRIJE IZA MISTERIOZNIH NEBODERA BEZ PROZORA, O KOJIMA BRUJI INTERNET? Otkrivena istina

Ovih dana internetom se šire fotografije nebodera u New Yorku na kojemu nema niti jednog jedinog prozora. Slike ogromnih zgrada bez prozora uznemirile su ljude i potaknule su mnoge rasprave o tome što se točno događa unutar njihovih skrivenih zidova.

Čak je i holivudska zvijezda Tom Hanks razmišljao za što bi se te zgrade točno mogle koristiti. U tvitu 2017. podijelio je snimku ulice Thomas 33 u New Yorku i napisao: “Ovo je najstrašnija zgrada koju sam ikada vidio! WTF se događa unutra?”

Eric Guidry, koji se na TikToku naziva @e.guidry, još prije dvije godine je objasnio za što su se zgrade doista koristile. I nije u pitanju ništa misteriozno.

Telefonske linije su u pitanju

“Dakle, ta zgrada u New Yorku, ova zgrada bez prozora u San Franciscu, ova u Chicagu, ova u Austinu i stotine drugih zgrada uočljivo postavljenih diljem zemlje, na vrlo naseljenim lokacijama”, kaže Guidry u snimci.

Ispostavilo se da su sve zgrade dio AT&T-ove mreže dugih linija.

“Prije nego što smo imali digitalnu telefoniju, linije na vašim telefonima bile su fizički povezane s osobom na telefonu s druge strane. To je značilo da su nam potrebni ovi ogromni preklopni čvorovi.

Većina tih zgrada koje sam pokazao izgrađena je 70-ih ili ranije. To znači da nisu zahtijevali stvarne operatere. I budući da ovu mašineriju nije posebno zanimalo ima li svjetla ili ne, jednostavno su odlučili da neće stavljati prozore”, rekao je.

Dao je i dodatne informacije o zgradi koja je uznemirila internet.

“Ta je zgrada 33 Thomas Street, za koju se zna da je jedna od najsigurnijih tornjeva na svijetu. Ima dovoljno plina, vode i struje da može nastaviti samostalno raditi do dva tjedna i navodno bi mogla izdržati nuklearnu eksploziju… u razumnim granicama. Iako je većina opreme digitalizirana i ne treba vam za telefone, još uvijek je jako važna za mrežnu i internetsku infrastrukturu”, kaže.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh