Svaštara

PILEĆA SALATA – LAGAN I UKUSAN RUČAK ZA VRELE LJETNE DANE

Piletina je meso koje najčešće koristimo u jelima – svi je rado jedu, a brzo i lako se sprema.

Dresing za salatu - Blogspot

Ljeti preskačemo prženu ili pohovanu veziju, ali tu su grilovana i obarena piletina, kao i piletina kao salata​, za cijeli obrok ili dio obroka uz povrće.

Pileća salata ​je omiljena u kombinaciji sa tjesteninom, pirinčem, barenim ili svježim povrćem. Cezar salata je najpoznatiji ​recept za pileću salatu​ koju dobro poznajemo i volimo. Ipak, sve ove kombinacije najčešće podrazumijevaju i prelive od majoneza ili milerama i dodatke poput rendanog punomasnog sira.

Salata od piletine ​može da bude pravo zadovoljstvo bogatog ukusa i bez ovih kaloričnih namirnica. Najbrže je meso grilovati, a tu će vam odabir pravog ​kućnog aparata​ poput ​električnog roštilja, ​omogućiti da imate ukus piletine sa žara, u kućnim uslovima.

Sastojci:

150 g pilećeg filea, obarenog ili grilovanog, hladnog

200 ml grčkog jogurta

1 srednji krastavac

1 limun

So, biber, bijeli luk u granulama

Kašika čija sjemenki

Peršun ili mirođija, pola veze

Pečeni susam za posipanje

Priprema:

Grčki jogurt začiniti solju, biberom i na vrh noža bijelog luka u granulama, izrendati koricu od cijelog limuna i dodati sok od polovine limuna, postupno, po ukusu.

Dodati polovinu količine sitno isjeckanog peršuna ili mirođije i sitno isjeckanu piletinu, koju ste ispekli na ​grilu​. Sve dobro promiješati.

Izrendati na krupno rende krastavac, ocijediti rukom od soka i dodati u mješavinu, a zatim i čija sjemenke, pa dobro promiješati, bez gnječenja. Posuti odozgo ostatkom peršuna ili mirođije i pečenim susamom.

Salata je najbolja kad odstoji u frižideru barem 2 sata. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh