Svaštara

Stomatolog otkriva: Grickanje noktiju može da ugrozi vaše zube

Stomatolog Stjuart Begs odlučio je da upozori sve one koji grickaju nokte da ta navika može dovesti do problema sa oralnim zdravljem.

Grickanje noktiju - Zenstvena.com

Psychology Today objašnjava da je grickanje noktiju prilično uobičajena navika kod odraslih, a procjenjuje se da se 20 do 30 odsto stanovništva odaje ovoj praksi. Dok se razlozi zašto ljudi počinju često razlikuju, jedna je teorija da im to pomaže u regulisanju emocija.

Međutim, ovaj mehanizam suočavanja sa stresom mogao bi naškoditi vašem osmijehu, tvrdi dr Begs.

“Nikada nemojte grickati nokte ako želite sjajne zube. Ta navika uzrokuje pucanje i lomljenje zuba, a ispod noktiju je i puno bakterija. Zaista je odvratno pa nemojte to raditi”, upozorio je.

Djeca i tinejdžeri su najskloniji grickanju noktiju, a neke procjene govore da gotovo 40 odsto djece i gotovo polovina tinejdžera grize nokte. Iako je to lakše reći nego učiniti, Američka akademija za dermatologiju preporučuje da nokte prestanete grickati pomoću savjeta koje navodimo u nastavku:

držite nokte kratko podrezane

nanesite na nokte lak gorkog ukusa

zamenite naviku grickanja noktiju dobrom navikom

prepoznajte svoje okidače

pokušajte postupno da prestanete da grickate nokte. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh