Svaštara

Iznenadit ćete se kojim ste sve mobilnim aplikacijama dali dozvolu da vas prisluškuju – čak i kad je telefon isključen!

U današnje se vrijeme u mnogočemu oslanjamo na mobitele jer nam na razne načine olakšavaju život. Međutim, iako postoji mali milion korisnih aplikacija, mnoge od njih mogu nas izložiti opasnosti

Vjerujemo da je gotovo svako ko ima smartphone doživio situaciju u kojoj se osjećao kao da ga mobitel prisluškuje.

Možda ste sa suprugom razgovarali o tome kako trebate kupiti novi usisavač i odjednom vas društvene mreže bombardiraju oglasima za usisavače.

Na storyju ste vidjeli kako je vaša prijateljica otputovala u Barcelonu i pomislili kako biste je i vi voljeli jednom posjetiti. Ali samo što vam je to uopće palo na pamet, mobitel vam je počeo izbacivati obavijesti za jeftine letove u Španjolsku.

Jesu li to samo slučajnosti ili vas telefon zaista špijunira?

Aplikacije koje vas prisluškuju

Kako navodi Reader’s Digest, u svijetu u kojem su svi konstantno online i u kojem u gotovo svakom trenutku možemo u stvarnom vremenu pratiti šta se sve važno događa diljem Zemlje, vrlo je lako smetnuti s uma kako je potrebno vrlo malo informacija da nas neko hakira i naruši nam privatnost.

Kao kad, primjerice, skinete neku aplikaciju i date joj pristup mikrofonu ili, drugim riječima, dopuštenje za prisluškivanje. I vrlo je vjerovatno da ste to omogućili aplikacijama koje koristite svaki dan, poput Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Facebook Messengera.

Osim njih, Reader’s Digest tvrdi da su opasnosti od neovlaštenog prikupljanja ličnih podataka i prisluškivanja najčešće prisutne u aplikacijama za upoznavanje (Tinder, Grinder i slično), dječjim aplikacijama koje nemaju recenzije te koje pohranjuju video i audiosadržaj na mobitel te aplikacijama za prognozu vremena i za kućni videonadzor.

Zapravo, kako prenosi članak, svaka aplikacija dolazi s određenom razinom rizika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh