Svaštara

Većina muškaraca pogrešno to radi, urolog otkrio koji je način mokrenja efikasniji za zdravlje

Zdravstveni stručnjak objašnjava muškarcima kako pravilno mokriti i tvrdi da većina to radi pogrešno

Mobitel u toaletu - Jutarnji.hr

Zdravstveni stručnjak objašnjava muškarcima kako pravilno mokriti i tvrdi da većina to radi pogrešno. Prema urologu dr. Džeraldu Kolinsu (Gerald Collins), neki muškarci nepravilno uriniraju, jer je jedan način mokrenja pak bolji za higijenu i zdravlje.

Bolje za higijenu

Većina radi stvari na svoj način, a o svakodnevnim zadacima, kao što je korištenje WC-a, sigurno previše ne razmišljaju. Prema Kolinsu, muškarci bi trebali mokriti sjedeći jer je to bolje za higijenu, ali i za zdravlje mjehura.

Stručnjak iz bolnice Alexandra iznio je tu tvrdnju nakon izvještaja o mokrenju muškaraca. U anketi sa više od 7.000 muškaraca iz 13 zemalja statistika pokazuje da muškarci više vole stajati.

Oko 25 posto Australaca svaki put sjedne dok mokri, dok 27 posto to nikad ne čini. Nacija koja je imala najveći broj muškaraca koji uvijek sjede bila je Njemačka s 40 posto. U međuvremenu, momci u Singapuru imali su najmanje sa samo 5 posto onih koji su odlučili sjediti.

Sada dr. Kolins tvrdi da bi više muškaraca trebalo sjediti dok mokre, jer je to po njemu najučinkovitiji način mokrenja. Objašnjava da sjedenje osigurava potpuno opuštanje mišića zdjelice i kičme, što olakšava samo mokrenje.

Posebno za starije muškarce je korisno da sjednu kako bi mokrili, tvrdi dr. Kolins.
Bolje ”nišanjenje”

Prethodno istraživanje podupire ove tvrdnje dr. Kolinsa, s izvještajem iz 2014. u kojem stoji da je korisno sjediti tokom mokrenja. Međutim, ovo istraživanje pokazalo je da se stariji muškarci općenito više protive sjedenju od mlađih momaka. Neki smatraju da je muževnije mokriti stojeći, donosi ”Daily Mail”, prenosi 24.hr.

Čak i na Twitteru žene tvrde da bi više muškaraca trebalo pokušati sjesti jer to pomaže kod problema s ”nišanjenjem”. prenosi avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh