Svaštara

Iz usisivača ‘izlazi’ neugodan miris? Evo zašto se to dešava – postoji rješenje

Čak i ako vam je usisavanje jedan od najmanje omiljenih zadataka, kada uzmete u obzir kakav je bio život prije nego što je uređaj postojao (lupanje tepiha i ručno brisanje podova) morate priznati da je njegova sposobnost čišćenja prilično nevjerojatna.

Iako se može činiti kao magija, stvarnost je da sve gadne stvari koje usisavate moraju negdje otići i putovati kroz uređaj da bi tamo stigle. S vremenom ovaj proces može učiniti da vaš usisivač počne loše mirisati.

Donosimo neke od najčešćih uzroka neugodnog mirisa usisavača i kako ga se riješiti, piše Life Hacker.

Plijesan: Ustajao miris koji dolazi iz vašeg usisavača može značiti da se plijesan razvila i/ili nakupila unutar vrećice ili filtera. Plijesan se razvija u vlažnom okruženju, pa ako ste usisavali tepih dok je bio mokar ili vlažan, to bi mogao biti problem.

Kućni ljubimci: Ako imate krznene ljubimce koji slobodno šetaju po vašem domu, onda možete pretpostaviti da su vam podovi prekriveni njihovom dlakom i česticama urina. Kada usisavate i ti se materijali nakupe unutra, njihov miris može ostati – čak i nakon pražnjenja spremnika ili promjene vrećice.

Prekomjerna prašina: Da, usisavači su dizajnirani da se riješe prašine, ali ako ne praznite i ne čistite uređaj redovno, ta se prašina može nakupiti i početi užasno smrdjeti. Prašina je sama po sebi prilično odvratna, s obzirom da se sastoji od ljuskica mrtve kože (od ljudi i kućnih ljubimaca), peludi, tekstilnih i papirnatih vlakana, osušenih čestica hrane, mikroskopskih čestica plastike, čestica zemlje, bakterija, izmeta grinja i njihovih dijelova tijela. Dakle, kada se nakupi, nije teško vidjeti zašto može smrdjeti.

Spaljeni remen: Ako usisivač neko vrijeme nije očišćen, sva kosa, vezica i drugi materijali omotani oko čekinja, mogu uzrokovati prestanak okretanja četkica i pregorijevanje gumenog remena.

Kako se riješiti neugodnih mirisa usisavača? Ako dođe do točke da vam usisavač smrdi, onda ga apsolutno treba temeljno očistiti. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh