Svaštara

Znakovi koji otkrivaju da ste s nekim tko je emocionalno nedostupan i kako to popraviti

Postoji nekoliko razloga zašto bi netko mogao imati problema s pokazivanjem emocija. Nije moguće znati je li netko emocionalno nedostupan od trenutka kada ga upoznate

Par - Fokuzz.com

Emocionalno nedostupni partneri mogu izgubiti interes za vezu kako se ona razvija. Jedna je stvar upoznati samca koji želi izlaziti s vama, ali to ne znači uvijek da je spreman za pravu vezu. Ako se ne vole otvoriti i ako su nepouzdani, mogli bi biti ’emocionalno nedostupni’, što znači da se ne mogu uključiti u odnos na dubljoj razini.

Stručnjakinja za veze i pozitivnu psihologiju Elle Mace iz Londona otkrila je nekoliko znakova koji govore da bi netko mogao biti emocionalno nedostupan. Dodala je da, iako ne možete znati pati li netko od ovih emocionalnih nedostataka na prvom spoju, postoje načini da se nosite s tim ponašanjem od trenutka kada ga uočite. Psihologinja Barbara Santini navodi da iznošenje njihovih potreba može pomoći da postanu emocionalnije dostupniji. presnosi 24sata

Prema Mace, postoje pitanja koja si možete postaviti kako biste utvrdili je li vaš partner emocionalno nedostupan.

– Možete li s njima podijeliti svoje osobne misli i osjećaje, znate li kako se osjećaju, osjećate li podršku i možete li biti otvoreni s njima, možete li se naći na pola puta s odlukama. Ako je odgovor ne, onda su možda emocionalno zatvoreni – objasnila je.

Prema Mace, postoje pitanja koja si možete postaviti kako biste utvrdili je li vaš partner emocionalno nedostupan.

– Možete li s njima podijeliti svoje osobne misli i osjećaje, znate li kako se osjećaju, osjećate li podršku i možete li biti otvoreni s njima, možete li se naći na pola puta s odlukama. Ako je odgovor ne, onda su možda emocionalno zatvoreni – objasnila je.

Međutim, postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pozornost pri susretu s nekim, a koji bi mogli sugerirati da je emotivno nedostupan, poput onih je li lako zauzimaju obrambeni stav, možete li s lakoćom uspostaviti kontakt očima s njima, govore li o svojim manama, ranjivostima i iskustvima ili je sve to pomalo ukočeno.

– Kad ste sigurni da je netko emocionalno zakržljao, trebali biste postaviti granice i držati ih se, čak i ako požuda postoji – kaže Elle dodajući kako je najbolji način da se nosite s emocionalno zatvorenim partnerom da cijenite svoju vlastitu vrijednost umjesto privlačnosti prema njemu.

– Imajte samopouzdanja i vježbajte povećanje vlastitog samopoštovanja – savjetuje stručnjakinja. Shvatite da trebaju krenuti na svoje ‘putovanje’ kada budu spremni, budite prisutni i svjesni i pitajte kako će vam ovaj odnos koristiti, ali i naučite kako se odvojiti.

Dodala je da komunikacija može biti odličan način da se nosite s partnerima koji pokazuju ovakvo ponašanje.

Ovo su znakovi koji ukazuju da su muškarac ili žena emocionalno nedostupni:

Ne vole se posvetiti planovima
Imaju zadnju riječ
Izbjegavaju riječi ‘odnos’,’ veza’
Imaju stalne poteškoće u približavanju i zbližavanju s drugima
Mogu biti nepouzdani
Imaju problema s privrženošću i traume

– Najgora stvar koju možete učiniti je ‘igrati u njihovoj igri’ koja nikad ne završi dobro. Razgovarajte s partnerom i recite im da vam njihova nedostupnost postaje problem. Vodite ovaj razgovor u mirnom, sigurnom i opuštajućem okruženju radije nego u javnosti. Objasnite im zašto se tako osjećate i objasnite kako bi mogli imati koristi od veze ako preuzmu odgovornost da vam se otvore – dodaje Elle.

Prema stručnjacima, trebali biste svaki tjedan odvojiti malo vremena da se međusobno provjerite i razjasnite svoje emocionalne potrebe.

– Dajte im do znanja što ne dobivate u odnosu. Cilj je osigurati da se svi osjećaju sretno – ističu, no ako problemi potraju i borite se da zadovoljite te potrebe nakon što ste ih izrazili, Barbara je rekla da biste trebali razmisliti o privremenom prekidu ili potpunom prekidu veze ako i dalje niste zadovoljni, donosi Daily Mail.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh