Svaštara

Zašto je čaša vode noću pored kreveta loša navika

Zabrinuti ste zbog hidratacije? Niste jedini koji ne unose dovoljno tekućine u organizam. Mnogi zaboravljaju na to, zbog čega koriste različite metode za podsjećanje da je vrijeme za čašu vode, piše Aktivni.si, a prenosi City magazin.

Jedna od metoda koji ima pomaže da se redovno hidriraju je da uvijek pored sebe imaju čašu, bilo da rade, čitaju, gledaju televiziji ili spavaju. Ovo posljednje, međutim, možda i nije tako dobra ideja.

U čašu noću mogu sletjeti razne čestice, prašina, ali i muva ili komarac. Vi toga niste ni svjesni kada ujutro ili usred noći popijete gutljaj vode. Zbog toga je uvijek bolje ujutro ili noću jednostavno uliti svježu vodu u čašu i popiti je.

Voda takođe tokom noći može promijeniti okus. Ako pijete vodu za piće iz pipe, ona vrlo vjerovatno sadrži dezinfekciona sredstva kao što je hlor. KHor će tokom noći ispariti i voda će promijeniti okus. Istovremeno, pH vrijednost vode se mijenja. Kada ostavite čašu vode na stoliću ili ormariću pored kreveta, mala količina ugljikovog dioksida se apsorbuje, što dovodi do blagog pada pH ​​vode. Tek toliko da promijeni njen ukus.
Je li ovo opasno?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi mogli da počnu da se razgrađuju, pa usprkos neobičnom ukusu nije nezdrava. S druge strane, ako uvijek koristite istu čašu, ne perete je redovno ili je čak je dijelite s nekim, veće su šanse da će se na njenoj površini pojaviti štetni mikroorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo rub čaše, mi prenosimo mnoge mikroorganizme u čašu. Ako to učinimo prije spavanja, oni će se do jutra značajno namnožiti.

“Pljuvačka takođe sadrži bakterije koje mogu ući u vodu i zagaditi je”, kaže doktor Marc Leavey iz Mercy Medical centra i dodaje: “Kada usne jednom dodirnu rub čaše (ili boce, uostalom), trebali bi što prije popiti svu vodu ili neku drugu tekućinu iz nje.”

Čaša vode na stoliću pored kreveta vam može pokvariti i san. Ako je, na primjer, ugledate pored sebe kada se usred noći malo razbudite, sigurno ćete uzeti nekoliko gutljaja vode. Čak i ako nakon toga odmah utonete u san, postoji šansa da se probudite ranije nego što ste planirali jer ćete morati do WC-a.

Pored čaše vode, mnogi ljudi na noćnom ormariću ili stoliću imaju knjigu, telefon ili neki drugi elektronski uređaj koji može stradati ako slučajno srušite punu čašu u njihovoj blizini. To je još jedan razlog zašto ova navika nije toliko dobra kao što ste mislili. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh