Svaštara

Sve teže postižete i održavate erekciju, a muči vas i libido? Ove biljke dokazano spašavaju stvar

Stres, preopterećenost, alkohol i pretjerivanje s kofeinom mogu utjecati na seksualni život

Vođenje ljubavi - Screenshot/YouTube

Impotencija i erektilna disfunkcija, pad razine testosterona, smanjen broj spermija i neplodnost, problemi s prostatom, tumori testisa… mnogo je boljki rezerviranih samo za muškarce. Priroda i tu može u velikoj mjeri pomoći.

Istraživao se, primjerice, učinak piskavice, popularne ljekovite biljke koja se koristi i u kulinarstvu. Studija na 30 muškaraca koji su četiri puta tjedno išli na trening snage ispitivala je učinak dnevnog uzimanja 500 miligrama ekstrakta piskavice. U usporedbi s onima koji su uzimali placebo, ispitanicima se značajno povećala razina testosterona, kao i razina snage, a pojačao se gubitak masnog tkiva. Istraživanje na 60 zdravih muškaraca koji su tijekom šest tjedana uzimali svaki dan po 600 mg suplementa s ekstraktom piskavice i mineralima pokazalo je da im se poboljšao libido, seksualna izvedba i snaga.

Veća studija, na 120 zdravih muškaraca koji su uzimali jednaku količinu suplementa tri mjeseca, pokazala je poboljšanja u postizanju i održavanju erekcije, ali i češće spolne odnose te više razine testosterona. U svim ovim istraživanjima korišten je ekstrakt piskavice, nema dokaza da je piskavica kao namirnica ili kao čaj jednako učinkovita.

Povećanje prostate
Namirnica koja može biti korisna za muško zdravlje su sjemenke bundeve. Osim što su ukusne, mogu pozitivno utjecati na zdravlje prostate, što je izuzetno važno za ukupno muško seksualno zdravlje. Prostata je žlijezda koja proizvodi sjemenu plazmu, mliječnu tekućinu koja štiti spermije. Smještena je tik ispod mokraćnog mjehura te okružuje mokraćni kanal, uretru. Njeno benigno povećanje, često kod starijih muškaraca, uzrokovano je, smatra se, pretvaranjem muškog hormona testosterona u dihidrotestosteron. Rast žlijezde otežava protok mokraće i vodi do karakterističnih tegoba s mokrenjem. Simptomi povećanja prostate mogu biti češće mokrenje, usporeno ili odgođeno mokrenje, slab mlaz, nepotpuno pražnjenje, isprekidani mlaz, kapanje mokraće pri kraju mokrenja, potreba za noćnim mokrenjem dva do tri puta tijekom noći, bol pri mokrenju, krv u mokraći, retencija mokraće, inkontinencija. Nije rijetka ni upala prostate, prostatitis.

Njeni su simptomi česta potreba za mokrenjem, potreba za hitnim mokrenjem, bolovi u donjem dijelu zdjelice i leđa, osjetljiva prostata. Imajte na umu da svako povećanje prostate zahtijeva liječnički pregled zbog moguće maligne bolesti! Sastojci bundevinih sjemenki jačaju prostatu i podržavaju njezino normalno funkcioniranje. Jedenje ovih sjemenki stoga može pomoći kod benignog povećanja prostate, odnosno ublažiti s njim povezane simptome

Prirodni lijekovi kod povećanja prostate su, primjerice, kopriva i afrička šljiva, a dokazano je i da sabal palma, biljka koja se i inače koristila za poboljšanje zdravlja prostate, može spriječiti spomenutu pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron. Sabal palma (lat. Serenoa repens) diuretik je i antiseptik te ima specifično hormonsko djelovanje na muški reproduktivni sustav. Upotrebljavaju se njene bobice. Uzimaju se do dva mililitra tinkture tri puta dnevno. Može se kombinirati s glatkom hortenzijom i preslicom kako bi se pojačala aktivnost prostate. Ekstrakt od listova i korijena koprive djeluje na smanjenje povećane prostate i ublažava simptome. Koristi se kao čaj, u dekoktu, tinkturama ili kapsulama. Može se kombinirati s preslicom ili listom sljeza. Korijen glatke hortenzije umiruje i ima diuretičko djelovanje, od pomoći je kod prostatitisa i u slučajevima kad povećanje prostate izaziva zadržavanje urina i infekciju. Koristi se u dekoktima i tinkturama. Miješa se s medvjetkom ili stolisnikom kod prostatitisa, a sa sabal palmom i pulsatillom kod benignog povećanja prostate.

Neplodnost
Muškarci mogu imati koristi i od cinka iz sjemenki bundeve. Smanjena kvaliteta spermija, pa i muška neplodnost, mogu biti povezane s niskim razinama cinka u organizmu. Uvođenje bundevinih sjemenki u prehranu može pridonijeti ukupnoj kvaliteti spermija. Antioksidansi iz ovih sjemenki mogu imati ulogu u održavanju normalne razine testosterona. Cink sadrže i ljekovite biljke kopriva, kamilica, šipak… U kineskoj i ajurvedskoj medicini upotrebljava se u tu svrhu gotu kola (Centella asiatica), jer stimulira i povećava energiju.

Navodi se da, među ostalim, potiče cirkulaciju i opskrbu tkiva kisikom, jača imunitet, štiti od stresa, nesanice i depresije, prirodni je afrodizijak, pomlađuje i produžuje životni vijek. Uzima se kao čaj, u tinkturi ili kapsulama te u različitim kombinacijama.

Impotencija i gubitak libida
Stres, preopterećenost, alkohol i pretjerivanje s kofeinom mogu utjecati na snižavanje libida. Uzroci mogu biti i fizički. Glavni simptomi su smanjeno zanimanje za seks, teškoće u postizanju i održavanju erekcije, preuranjena ejakulacija. Ovdje mogu pomoći afrodizijačke biljke. Damiana (lat. Turnera diffusa var. aphrodisiaca) afrodizijak je i antidepresiv, podiže raspoloženje i stimulira seksualnu izvedbu. Koristi se nadzemni dio biljke, kao čaj, u tabletama ili tinkturama. Čaju od damiane možete dodati klinčić, sabal palmu ili ashwagandhu.

Ako je problem preuranjena ejakulacija, pomoći može čaj od verbene (željezarke). Korijen ashwagandhe (lat. Withania somnifera) je afrodizijak, pomlađuje, poboljšava seksualnu izvedbu i pruža dobrobit cijelom organizmu. Prah ashwagandhe može se umiješati u toplo mlijeko zaslađeno s malo šećera. Koristi se i kao dekokt u koji se može dodati ginseng ili sabal palma.

Pomaže i masaža prije vođenja ljubavi: u pet mililitara bademova ulja umiješajte jednu kapljicu ružina ulja i pet kapljica sandalovine, prenosi zivim.gloria.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh