Svaštara

Šest najčešćih grešaka kod korištenja tampona

Korištenje tampona je prilično jednostavno, ali mnoge od nas ipak (nesvjesno) prave greške kojima mogu ugroziti svoje zdravlje.

Tamponi - tportal.hr

Proverite šta je to što vi radite pogrešno i što prije usvojite nove navike.

Adekvatna higijena
Ruke je neophodno prati ne samo pre, već i nakon stavljanja tampona. Čak i ako niste izlazili iz stana, to ne znači da na šakama nema bakterija i mikroba koji se preko tampona mogu uneti u vaginu.

Pravilno postavljanje
Ako vas tampon žulja kada sedite ili hodate, to znači da nije dobro postavljen. Pravilno namešten tampon (isto važi i za menstrualnu čašicu) uopšte nećete osećati. Važno je da ga umetnete dovoljno duboko, prateći detaljno uputstvo dobijeno u pakovanju.

Prava veličina
Ciklus nije uvek podjednako obilan. Veće tampone koristite isključivo onda kada je krvarenje jako, a na početku i kraju ciklusa potpuno su dovoljni i manji tamponi.

Nepravilno korišćenje tampona
Tampon koristite pre nego što dobijete menstruaciju
Bojite se da vas ciklus ne iznenadi dok ste na poslu, pa danima stvaljate tampon, a da zapravo niste ni dobili menstruaciju? To je velika greška koja dovodi do vaginalne suvoće i iritacija. Umesto tampona, u danima koji prethode ciklusu koristite uloške.

Redovno menjanje tampona
Bez obzira na to koliko je ciklus obilan, tampon treba promeniti na svaka četiri sata. Ako u telu stoji predugo, može dovesti do infekcija od kojih su neke izuzetno opasne i mogu imati fatalan ishod.
Tampon je potrebno promeniti i nakon vršenja velike nužde jer postoji mogučnost da se končić isprlja i prenese bakterije u vaginu. Isto važi i za plivanje. Kvašenje končića hlorisanom ili slanom vodom nikako nije dobra ideja jer osetljiva sluzokoža na to burno reaguje.

Tamponi sa mirisom
Mirišljavi tamponi nemaju praktičnu svrhu, a često dovode do iritacija, pa ih treba izbegavati, prenosi lepotaizdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh