Svaštara

Osobe s nultom krvnom grupom imaju manji rizik od Covid-19 infekcije

Rezultati tek provedenih istraživanja pokazali su kako osobe s nultom krvnom grupom mogu biti manje osjetljive na Covid-19, a u slučaju zaraze korona virusom vrlo vjerovatno neće iskusiti teže oblike bolesti.

Krvna grupa 0 - Blogspot

Isto istraživanje pokazalo je kako krvna grupa igra veliku ulogu u nečijoj podložnosti zarazi, iako još uvijek nije utvrđeno zašto, prenosi CNN.

Prema istraživanju provedenom u Danskoj, od 7.422 osobe koje su bile pozitivne na korona virus, samo 38,4 posto njih je imalo nultu krvnu grupu, iako je u grupi od 2,2 miliona ljudi koji nisu testirani ova grupa činila visok postotak od 41,7 procenata.

Za usporedbu, 44,4 procenata testiranih s krvnom grupom A bilo je pozitivno na korona virus, s tim da 42,4 posto danske populacije ima upravo ovu krvnu grupu.

Druga studija provedena u Kanadi pokazala je kako je među 95 posto kritično bolesnih pacijenata čak 84 procenata imalo A ili AB krvnu grupu, a njihov tretman je zahtijevao mehaničku respiraciju, dok je 61 posto pacijenata imalo nultu ili B krvnu grupu.

Kanadsko istraživanje je također pokazalo da su oni pacijenti s krvnom grupom A ili AB ostajalo duže na intenzivnoj njezi, u prosjeku 13,5 dana, dok su oni s nultom ili B krvnom grupom ostajali u prosjeku devet dana, prenosi “N1“.

Ipak, doktori kažu kako se tokom pandemije svi trebamo pridržavati istih pravila, kada je u pitanju prevencija širenja virusa.

“Ako neko ima krvnu grupu A, ne trebate paničiti, Isto tako, ako je nekonulta krvna grupa, to ne znači da slobodno može kretati po pubovima I barovima,” kaže dr. Mypinder Sekhon iz Opće bolnice u Vankuveru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh