Svaštara

Retrogradni su Saturn, Venera i Jupiter a Mars ulazi u Ribe: Najburnija astrološka sedmica u 2020. godini

Astrolozi odavno predviđaju da će 2020. godina biti velika godina: intenzivna, brutalna, puna velikih, svjetskih promjena.

Astrologija -Ilustracija / Tvojastrolog.com

Većina se složila da će najveći pojedinačni planetarni događaj u godini biti vezanje Saturn-Plutona u januaru – rijetki susret dveju najintenzivnijih i najmoćnijih planeta Sunčevog sistema, što sa sobom donosi velike promjene u strukturama na kojima je izgrađeno naše društvo.

Iako bi januar možda održao veliki događaj ove godine, na ličnom nivou, ova bi se sedmica mogla osjećati tako intenzivno, ako ne i više od januarskih. Već ovog mjeseca se mnogo toga astrološki dogodilo. Prošle sedmice otpočeo je novi ciklus pomračenja, koji su povezani sa dramatičnim promjenama i prekretnicama, a povrh svega toga, u Škorpionu je bio pun mjesec – mjesec pod čijim se uticajem dešavaju velike promjene i duboki doživljaji te isplivavaju prethodno skriveno emocije. Ova sedmcia nudi još drastičnije promjene: u sedmicu uveče Saturn je stacioniran retrogradno; u ponedjeljak je Merkur ušao u Blizance; kasno u utorak uveče, Mars ulazi u Ribe, a Venera postaje retrogradna; a u četvrtak Jupiter retrogradno. Ako nije jasno, ovo je neobično velika količina astrološkog dejstva koja treba da se sabije u rasponu od jedne sedmice. Ali šta ovo tačno znači za nas?

Prvo, kada se toliko planetarnih događaja desi za tako kratko vrijeme, moraće da se osjeća intenzivno, iscrpljujuće, čak i pomalo otkačeno. Promjena bilo koje vrste obično je naporna i upravo od nas se sada traži da obradimo više vrsta promena odjednom. Srećom, neke od promjena ove sedmice su prilično očigledne, direktno pozitivne, piše “Tvoj astrolog“.

Konkretno, Merkur – planeta komunikacije i povezanosti – kreće se u znatiželjne, društvene Blizance koji signaliziraju sjajne stvari. Blizanci su prirodni dom Merkura, jedan od znakova gdje svoju energiju može najlakše i najistinitije izraziti. Merkur će ostati u Blizancima samo oko dvije sedmice, ali dok je ovdje, vaše razmišljanje može uskočiti u fokus, oštro i blistavo. Moći ćete se jasno izraziti drugima i koristiti jezik sa zabavom, radoznalošću i radošću.

Ovosedmični drugi planetarni pomak – akcijsko kretanje planete Mars u sanjive, emocionalne Ribe – mogao bi inicirati promjenu vaših pokreta i želja. Dok je Mars u Ribama, vaša energija će vjerovatno biti manje direktna i indirektnija, vaše želje manje konkretne i fluidnije, ili više duhovne ili apstraktnije. Ovaj period će vjerovatno biti frustrirajući i razočaravajući ako očekujete da vaši postupci dovode do određenih vrsta linearnog napretka, ali ako se možete otvoriti sanjivosti i neočekivanim mogućnostima, možda ćete biti nagrađeni.

Pored ove dvije planetarne, ove sedmice su se retrogradno ugradile i tri planete: Saturn, zatim Venera, pa Jupiter. Pored Plutona, koji je retrogradan od kraja aprila, to će nas dovesti do ukupno četiri planete u retrogradnom kretanju. Ovo možda zvuči zastrašujuće, čak i zločesto, ali u stvari nema ništa loše o planetarnim retrogradama. Iako je lako zamisliti da retrogradno kretanje planetu pretvara u negativnu silu, tačnije je razmišljati o retrogradnosti kao o vrsti niske energije. Umesto da se gura prema spolja, energija planete se okreće ka unutra; dole na zemlji.

Saturn i Jupiter su spoljne planete koje postaju retrogradne jednom godišnje, tokom četiri do pet mjeseci, i imaju tendenciju da budu povezane sa apstraktnijim, dugoročnim konceptima, a ne sa duboko intimnim ili emotivnim temama. Retrogradnost Saturna traži od nas da razmislimo o onome što smo naučili o našim granicama i našim odgovornostima u svijetu; Jupiter retrogradno traži da se odmorimo od nemirne ekspanzivnosti i umesto toga razmislimo o našem intelektualnom i duhovnom rastu.

Ali s obzirom da je Venera jedna od unutrašnjih, ličnih planeta, njen retrogradni period može se osjećati više ličnim i neposrednim, a samim tim i težim. Venera je planeta ljubavi, ljepote, senzualnosti i novca. Kada postane retrogradna, možda ćete imati prekide u bilo kojem od ovih područja. Očekujte da bi vaši instinkti oko tih tema mogli malo da nestanu.

Ono što se čini preleijpo za vrijeme Venere retrogradno, može izgubiti sjaj kad se planeta ponovo usmjeri ka naprijed; ono što se sada čini romantičnim možda će kasnije biti dosadno ili neprivlačno. Loše je vrijeme za donošenje velikih odluka o vezama ili ljepoti (nemojte sebi dozvoliti dramatičnu promjenu frizure!), Ali je sjajno vrijeme da razmislite o svojim željama, kako biste pronašli zaključak za nerješena pitanja iz prošlosti.

Uopšte – sa svim tim retrogradnostima i sa kretanjem Marsa u Ribe – nemojte se truditi da radite više nego što osjećate kao da ste u stanju ove sedmice. Postoji potencijal za ogroman rast ako možete samo dozvoliti da se krećete polako, prepustite se da sačekate kako se stvari odvijaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh