Svaštara

Zelena boja ima najviše uticaja na poboljšanje raspoloženja

Nova studija koju su proveli istraživači s Univerziteta Concordia u Montrealu pokušala je doći do odgovora koja boja ima najviše utjecaja na stvaranje pozitivnih osjećaja kod ljudi. Iznenađujuće je da je zelena boja uglavnom poboljšavala raspoloženje, pokazali su nalazi.

Lišće višnje - Dnevno.hr

Naprimjer, oni koji su slušali muziku na zelenim slušalicama rekli su da su u muzici više uživali nego oni koji koriste konvencionalne slušalice crne ili bijele boje.

“Zelena boja stvara dobar cjelokupni osjećaj. Ona se nalazi i u brojnoj marketinškoj literaturi koja se odnosi na prosocijalno ponašanje”, kazao je Onur Bodur, marketinški stručnjak.

Sudionici u istraživanju su također prijavili osjećaj “toplote i dragosti” nakon upotrebe zelenog proizvoda, a oni koji su bili usamljeni osjećali su se bolje nakon dodira sa zelenim predmetom, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju u Journal of Consumer Research.

Studija je također otkrila da su se zapravo proizvodi koji su dolazili u zelenoj ambalaži, poput nekih sredstava za čišćenje ili mineralna voda, drastično više prodavali u odnosu na one proizvode koji su dolazili u pakovanjima drugih boja, piše Health24.

“Zamislite da je stolica na kojoj sjedite od bambusa ili je stolnjak u restoranu napravljen od recikliranog materijala, a pribor od drveta. Možete se odlučiti za korištenje održivih, zelenih proizvoda koji će vjerovatno poboljšati iskustvo vašeg kupca”, posavjetovao je Bodur sve trgovce, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh