Svaštara

Majka hrabrost: Bila je trunda kada je saznala da boluje od raka dojke, danas je samohrana majka

Amerikanka Džejd Dejvis (36) tokom trudnoće dobila je dijagnozu agresivnog karcinoma dojke. Savjetovali su joj da prekine trudnoću radi liječenja, ali je ona to odlučno odbila.

majka i beba- Youtube- Screenshot

Doktori su joj rekli da je beba previše mala da bi je spašavali, a da je za nju situacija doslovno značila život ili smrt.

Džejd je bila trudna tek nekoliko nedjelja kad je napipala tvrdu kvržicu u dojci. Otišla je kod doktora, ali su u početku mislili da je riječ o dobroćudnom tumoru koji su prouzrokovali hormoni. Ona nije bila sigurna u tu ocjenu.

Vjerovala je svojim instinktima i insistirala je na biopsiji. Rezultati su pokazali da ima triple negativan rak dojke drugog stadijuma.

– Nisam znala kako da se postavim prema trudnoći sve dok mi nisu rekli da bi trebalo da je prekinem. Da sam ignorisala nalaz, sada bih bila mrtva, rekla je novinarima.

Savjetovali su joj pobačaj kako bi odmah mogla da počne s agresivnim lječenjem, ali ona nije pristala na to. Prisjetila se kako su u njoj nešto pobunilo.

– Odlučila sam da zadržim trudnoću jer nisam htjela da o sudbini mog djeteta odlučuje stranac, kazala je. Prebacili su je u Loma Linda Univerzitetsku bolnicu gdje su započeli s hemioterapijom.

– Njegovo srce je kucalo. Osjećala sam ga unutra. Borio se, pa sam se i ja morala boriti, rekla je.

Rodila je u julu. Posljednji nalazi su pokazali da se rak nije proširio. U novembru je čeka posljednji ciklus hemioterapije. Samohrana mama Džejd veruje da je samo čudo zaslužno što su ona i dječak preživjeli.

– Strašno mi je kad se prisjetim da je moja trudnoća imala element dodatnog straha, ali osjećam se blagoslovljenom kad pogledam sina, i ništa više od toga nisam mogla da tražim – dodala je.

Dr Džuks Nam iz bolnice kazao je da je ona imala jedan od najagresivnijih tipova raka dojke.

– Dobra je vijest što je odmah reagovao na hemioterapiju – istakao je doktor, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh